Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Horn Gábor: Tavasszal el kell fogadni az adóreformot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlésnek idén tavasszal el kell fogadnia az adóreformot - hangsúlyozta Horn Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. Az SZDSZ ügyvivője közölte: jelenleg a koalíciós szakmai egyeztetések folynak az adóreform-javaslatokról. Hozzátette: átmenetileg elképzelhetőnek tartja, hogy az egészségbiztosítási pénztárak 100 százalékos állami tulajdonként alakuljanak meg.

Az adóreformot 2008 tavaszán el kell fogadnia az Országgyűlésnek - mondta Horn Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hangsúlyozta: fontos, hogy májusig, júniusig elfogadják az adótörvényeket, mert így marad elég idő a felkészülésre az átalakítás előtt.

Az SZDSZ ügyvivője kiemelte: elkerülhetetlen, hogy valódi adóreform legyen, és ezt diktálja a gazdasági kényszer is. Át kell alakítani az adórendszert, versenyorientáltabbá kell tenni, és több pénzt kell hagyni az embereknél - közölte.

A kormánypárti politikus kifejtette, hogy nincs a kormány előtt egy javaslat sem, a kormány és a kormánykabinet sem tárgyalt még erről, egyelőre koalíciós szakmai egyeztetések zajlanak hat javaslatról. Amellett döntöttek, hogy vizsgálják meg mekkora a mozgástér, mennyi pénz áll rendelkezésre - tette hozzá.

Az SZDSZ-es politikus hangsúlyozta: az egészségügy mindenütt a világon hosszú távon megtérülő, jó befektetés, hiszen egyre nő az egészségügyi fogyasztás.

Horn Gábor átmenetileg elképzelhetőnek tartja, hogy az egészségbiztosítási pénztárak 100 százalékos állami tulajdonként alakuljanak meg. Ez akkor történhet meg, amennyiben nem kel el mind a 22 terület, de egy tender során később 49 százalékos tulajdont értékesítenének - fejtette ki.

Az ugyanakkor működésképtelen lenne, ha az OEP-en belül alakítanának ki 7-8 kis államot, és ez rosszabb helyzetet eredményezne a jelenleginél - vélekedett az államtitkár.

Az SZDSZ fel fogja keresni az Állami Számvevőszéket a párt gazdálkodásáról készített beszámoló kapcsán - mondta a párt ügyvivője.

Horn Gábor kiemelte: nem értik azt a nyilatkozat, miszerint az SZDSZ több ponton megsértette a számviteli törvényt a 2005-ös, 2006-os gazdálkodásáról készített dokumentum összeállításakor, ugyanis korábban elfogadták az erre a két évre vonatkozó beszámolót.

Hanganyag: Exterde Tibor