Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Február elsejétől határozatlan idejű sztrájk a vasútnál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Február 1-jétől határozatlan időre sztrájkot hirdet a VDSZSZ Szolidaritás MÁV Start társasági szervezete. A munkabeszüntetést azért hirdették meg, mert a MÁV-START Zrt.-nél elhúzódtak a bértárgyalások, követeléseiket nem vették figyelembe.

Február elsejétől határozatlan időre sztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, mivel nem sikerült megállapodniuk a MÁV-START Zrt.-vel.

A szervezet ügyvivő testületének pénteki ülését követően Halasi Zoltán vezető ügyvivő elmondta: február elsejétől bármikor lehet sztrájk, amikor a munkatársak felhatalmazást kapnak erre, majd abbahagyják, és egy újabb bizonytalan időpontban folytatják a munkabeszüntetést.

Halasi Zoltán közölte: a munkabeszüntetést azért hirdették meg, mert a MÁV-START Zrt.-nél elhúzódtak a bértárgyalások, követeléseiket nem vették figyelembe.

A szakszervezet 10 százalékos bérfejlesztést kér a kiszervezés miatt 2007. július elsejéig visszamenőleg, illetve 2,5 havi bért követel a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.

Azt sem árulják el, mikor kezdődik

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a kiszervezések miatt korábban automatikusan 10 százalékos béremelést kaptak a dolgozók.

A szakszervezet szerint is indokolt volt az emelés, a munkáltató azonban tavalytól nem tartja magára nézve kötelezőnek a megállapodást, és forráshiányra hivatkozva nem fizet - tette hozzá Gaskó István.

A VDSZSZ elnöke közölte 2005-ben megállapodtak Kóka János akkori gazdasági miniszterrel abban, hogy a MÁV Cargo privatizációja esetén a munkavállalók valamilyen formában részesülnek a cég tulajdonlásában. Ez azonban nem valósult meg, ezért kérnek 2,5 havi egyszeri juttatást a vasutasok.

Gaskó István elmondta: a MÁV-START Zrt.-nél és a MÁV Gépészeti Zrt.-nél működő szakszervezeti szervek már döntöttek, a két cég dolgozói így február elsejétől bármikor megkezdhetik a sztrájkot.

A szakszervezeti elnök közölte: ezúttal, ha a még elégséges szolgáltatásokról nem sikerül megállapodni, még a munkabeszüntetés kezdetének időpontját sem jelentik be.