eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Február elsejétől határozatlan idejű sztrájk a vasútnál

Február 1-jétől határozatlan időre sztrájkot hirdet a VDSZSZ Szolidaritás MÁV Start társasági szervezete. A munkabeszüntetést azért hirdették meg, mert a MÁV-START Zrt.-nél elhúzódtak a bértárgyalások, követeléseiket nem vették figyelembe.

Február elsejétől határozatlan időre sztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, mivel nem sikerült megállapodniuk a MÁV-START Zrt.-vel.

A szervezet ügyvivő testületének pénteki ülését követően Halasi Zoltán vezető ügyvivő elmondta: február elsejétől bármikor lehet sztrájk, amikor a munkatársak felhatalmazást kapnak erre, majd abbahagyják, és egy újabb bizonytalan időpontban folytatják a munkabeszüntetést.

Halasi Zoltán közölte: a munkabeszüntetést azért hirdették meg, mert a MÁV-START Zrt.-nél elhúzódtak a bértárgyalások, követeléseiket nem vették figyelembe.

A szakszervezet 10 százalékos bérfejlesztést kér a kiszervezés miatt 2007. július elsejéig visszamenőleg, illetve 2,5 havi bért követel a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.

Azt sem árulják el, mikor kezdődik

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a kiszervezések miatt korábban automatikusan 10 százalékos béremelést kaptak a dolgozók.

A szakszervezet szerint is indokolt volt az emelés, a munkáltató azonban tavalytól nem tartja magára nézve kötelezőnek a megállapodást, és forráshiányra hivatkozva nem fizet - tette hozzá Gaskó István.

A VDSZSZ elnöke közölte 2005-ben megállapodtak Kóka János akkori gazdasági miniszterrel abban, hogy a MÁV Cargo privatizációja esetén a munkavállalók valamilyen formában részesülnek a cég tulajdonlásában. Ez azonban nem valósult meg, ezért kérnek 2,5 havi egyszeri juttatást a vasutasok.

Gaskó István elmondta: a MÁV-START Zrt.-nél és a MÁV Gépészeti Zrt.-nél működő szakszervezeti szervek már döntöttek, a két cég dolgozói így február elsejétől bármikor megkezdhetik a sztrájkot.

A szakszervezeti elnök közölte: ezúttal, ha a még elégséges szolgáltatásokról nem sikerül megállapodni, még a munkabeszüntetés kezdetének időpontját sem jelentik be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×