"Ez már háború, és egyelőre nem is lesz vége"

Infostart
2008. január 18. 20:00
Háborúnak nevezte Ehud Olmert izraeli kormányfő a Hamász fegyvereseivel folytatott összecsapásokat. A Gázai övezet közeli izraeli városokat érő rakétatámadások miatt Ehud Barak védelmi miniszter elrendelte a határátkelőhelyek ideiglenes lezárását.

A sorozatos rakétatámadások miatt egyre dühösebb az izraeli közvélemény, hiszen ezrek kénytelenek a nap nagy részét az óvóhelyeken tölteni. Ennek köszönhetően senki nem vesztette életét a rakétatámadásokban.

Egy ecuadori önkéntest azonban agyonlőttek a palesztin orvlövészek, a támadás miatt az izraeli hadsereg.

"Délen háború folyik minden nap és minden éjjel. Nem tolerálhatjuk, és nem is fogjuk tolerálni az izraeli állampolgárok elleni állandó támadásokat... Folytatjuk a katonai akciót, bölcsen és vakmerően, a lehető legnagyobb pontossággal, hogy csak azokra mérjünk csapást, akik támadnak minket" - jelentette ki Ehud Olmert.

A kormányfő szerint "ennek a háborúnak addig nem lesz vége", amíg a palesztinok le nem állítják a rakétatámadásokat.

Csütörtökön a palesztinok negyven rakétát lőttek ki Izraelre, és a támadások pénteken reggel is folytatódtak, ezért Ehud Barak védelmi miniszter elrendelte a gázai határátkelőhelyek ideiglenes lezárását.

Arról még nem döntött, hogy egyes létfontosságú humanitárius szállítmányokat átengedjenek-e az övezetbe, de az alapvető élelmiszereket és más javakat szállító teherautók nem mehetnek át a következő napokban.

Mahmúd Abbasz palesztin elnök az Egyesült Államok beavatkozását kérte.