Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Népszerű videók mögé rejtőznek az internetes bűnözők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az emberi hiszékenység árát szedik azok a számítógépes bűnözők, akik például a Benazir Bhutto elleni merényletről készült film letöltése mögé rejtőztek vírusaikkal és kémprogramjaikkal. Az informatikai biztonsági szakértő szerint a vírusírók ma már világszerte több millió számítógépre terjesztették ki a felügyeletüket. Az úgynevezett zombi-hálózatokat bérbe adják illegális tevékenységekhez - közölte Bódis Ákos, a Sunbelt Software magyarországi ügyvezetője.

A Benazir Bhutto elleni merényletről készült film előtt a vírusírók és -terjesztők a világbajnoki döntőn történt Zidane-fejes, valamint a Katrina-hurrikánról szóló videóknál is alkalmazták azt a trükköt, amivel elcsalják a látogatókat a Google találati listájáról - mondta az InfoRádiónak a Sunbelt Software magyarországi ügyvezetője.

Bódis Ákos kiemelte: ennek lényege, hogy ha a felhasználó rákeres a videóra, akkor olyan oldalra kerül, amelyet a vírusírók állítottak össze.

Ezen az oldalon felkínálják a kémprogram, vagy az adott károkozó feltelepítését ahhoz, hogy meg lehessen nézni a videót, és a felhasználó nem tudja, hogy mit telepít fel - fejtette ki.

Az informatikai biztonsági szakértő szerint ezáltal a kémprogramok a főbejáraton, a felhasználó beleegyezésével kerülnek a számítógépre.

Több millió számítógép felett rendelkeznek a vírusírók, és ezek erőforrásait bérbe adják, vagyis profitjuk van ebből - közölte Bódis Ákos. Kifejtette, hogy a kémprogramok a vírusokkal munkaerőt gyűjtenek, majd a zombi-hálózatot kiadják illegális tevékenységre, például spam levél küldésére.

Ha a felhasználó azt észleli, hogy lassul a gép, vagy reklámok jelennek meg, akkor gyanakodhat, hogy kémprogram került a gépére. Ezt kémprogram-eltávolító programmal lehet letörölni - tette hozzá a szakértő.

Hanganyag: Sánta András