eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Népszerű videók mögé rejtőznek az internetes bűnözők

Az emberi hiszékenység árát szedik azok a számítógépes bűnözők, akik például a Benazir Bhutto elleni merényletről készült film letöltése mögé rejtőztek vírusaikkal és kémprogramjaikkal. Az informatikai biztonsági szakértő szerint a vírusírók ma már világszerte több millió számítógépre terjesztették ki a felügyeletüket. Az úgynevezett zombi-hálózatokat bérbe adják illegális tevékenységekhez - közölte Bódis Ákos, a Sunbelt Software magyarországi ügyvezetője.

A Benazir Bhutto elleni merényletről készült film előtt a vírusírók és -terjesztők a világbajnoki döntőn történt Zidane-fejes, valamint a Katrina-hurrikánról szóló videóknál is alkalmazták azt a trükköt, amivel elcsalják a látogatókat a Google találati listájáról - mondta az InfoRádiónak a Sunbelt Software magyarországi ügyvezetője.

Bódis Ákos kiemelte: ennek lényege, hogy ha a felhasználó rákeres a videóra, akkor olyan oldalra kerül, amelyet a vírusírók állítottak össze.

Ezen az oldalon felkínálják a kémprogram, vagy az adott károkozó feltelepítését ahhoz, hogy meg lehessen nézni a videót, és a felhasználó nem tudja, hogy mit telepít fel - fejtette ki.

Az informatikai biztonsági szakértő szerint ezáltal a kémprogramok a főbejáraton, a felhasználó beleegyezésével kerülnek a számítógépre.

Több millió számítógép felett rendelkeznek a vírusírók, és ezek erőforrásait bérbe adják, vagyis profitjuk van ebből - közölte Bódis Ákos. Kifejtette, hogy a kémprogramok a vírusokkal munkaerőt gyűjtenek, majd a zombi-hálózatot kiadják illegális tevékenységre, például spam levél küldésére.

Ha a felhasználó azt észleli, hogy lassul a gép, vagy reklámok jelennek meg, akkor gyanakodhat, hogy kémprogram került a gépére. Ezt kémprogram-eltávolító programmal lehet letörölni - tette hozzá a szakértő.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×