eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Lovas futár" szintjén szolgáltatnak adatot a háziorvosok

Magyarországon nagyjából minden negyedik háziorvosi rendelőben nincs internet. Õk emiatt nem jutnak hozzá naprakészen a munkájukhoz szükséges információkhoz, de arra is képtelenek, hogy ellenőrizzék: érvényes-e a betegük TAJ-kártyája.

Magyarországon minden negyedik háziorvosi rendelőben nincs internet, ami nehézkessé és drágábbá teszi a háziorvos munkáját és szinte ellehetetleníti az adatszolgáltatást - mondta az InfoRádióban az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója.

Balogh Sándor hozzátette: ezek a rendelők nem tudnak eleget tenni a januártól érvényes új szabályozásnak, amely előírja a TAJ-számok ellenőrzését.

Az internetelérés nem alapfeltétel az alapellátásban dolgozók számára, így összesen mintegy 3 millió embert ellátását végző háziorvos nem is költ erre.

Balogh Sándor arra is rámutatott: a világhálóra csatlakozás megkönnyítené az orvosok adatszolgáltatását, amely szerinte sok helyen még mindig "lovas futár szintjén" működik, azaz az orvosok flopin továbbítják az információkat.

Mint mondta, a gyors információáramlás a problémás esetekben, például az év eleji betegszállítási bonyodalmak kapcsán lehet hasznos, így ugyanis sokan nem fértek hozzá a naprakész információkhoz arról, kihez forduljanak, ha betegeiket el akarják szállíttatni.

Rámutatott arra is: az internetbekötés problémáját tovább bonyolítja, hogy a háziorvosok csaknem 90 százaléka az önkormányzat tulajdonában lévő rendelőben dolgozik.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×