Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Lovas futár\" szintjén szolgáltatnak adatot a háziorvosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon nagyjából minden negyedik háziorvosi rendelőben nincs internet. Õk emiatt nem jutnak hozzá naprakészen a munkájukhoz szükséges információkhoz, de arra is képtelenek, hogy ellenőrizzék: érvényes-e a betegük TAJ-kártyája.

Magyarországon minden negyedik háziorvosi rendelőben nincs internet, ami nehézkessé és drágábbá teszi a háziorvos munkáját és szinte ellehetetleníti az adatszolgáltatást - mondta az InfoRádióban az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója.

Balogh Sándor hozzátette: ezek a rendelők nem tudnak eleget tenni a januártól érvényes új szabályozásnak, amely előírja a TAJ-számok ellenőrzését.

Az internetelérés nem alapfeltétel az alapellátásban dolgozók számára, így összesen mintegy 3 millió embert ellátását végző háziorvos nem is költ erre.

Balogh Sándor arra is rámutatott: a világhálóra csatlakozás megkönnyítené az orvosok adatszolgáltatását, amely szerinte sok helyen még mindig "lovas futár szintjén" működik, azaz az orvosok flopin továbbítják az információkat.

Mint mondta, a gyors információáramlás a problémás esetekben, például az év eleji betegszállítási bonyodalmak kapcsán lehet hasznos, így ugyanis sokan nem fértek hozzá a naprakész információkhoz arról, kihez forduljanak, ha betegeiket el akarják szállíttatni.

Rámutatott arra is: az internetbekötés problémáját tovább bonyolítja, hogy a háziorvosok csaknem 90 százaléka az önkormányzat tulajdonában lévő rendelőben dolgozik.

Hanganyag: Torda Júlia