Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A világ élvonalába tartoznak a magyar tudósok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Heti Válasz összeállításából kiderül, hogy ki a 100 legtöbbet idézett itthon dolgozó magyar tudós. A hetilap szerint a magyar tudósok a világ élvonalába tartoznak, a legidézettebb kutatók száma vetekedik az orosz tudósokéval.

A lista élén a biológia kategóriában Freund Tamás agykutató áll, a fizikusok között Vicsek Tamás akadémikus, az ELTE tanára, kémia kategóriában Solymosi Frigyes, a Szegedi Tudományegyetem professzora, matematikában Lovász László Wolf-díjas akadémikus, orvostudományban Palkovits Miklós, a Semmelweis Egyetem professzora, agrártudományokban Dudits Dénes Széchenyi-díjas növénygenetikus, földtudományokban Mészáros Ernő meteorológus, műszaki tudományokban Gyulai József akadémikus, társadalomtudósi kategóriában pedig Schubert András társadalomkutató a legtöbbet idézett magyar.

Elérte a büntetőeljárás a volt balassagyarmati határőr igazgatót, a decemberben feltárt vagyon elleni visszaélések nyomán ő is gyanúsított lett - írja a HVG. A hetilap emlékeztet: tavaly év végén egy raktárvezető őrnagyra terelődött a gyanú, hogy magánkézbe segítette a megszűnő határőr-igazgatóság többmilliós vagyonát, mostanra azonban kiderült, ebből Kelemen Attila is kapott. A HVG szerint egyértelmű volt, hogy nemcsak a beosztottak, de a főnök is részesült az állami vagyonból. A hetilap megjegyzi, a nemrégiben elítélt Hajdú-Bihar megyei rendőri vezetőkhöz hasonlóan Kelemen Attila karrierje is meglepően gyorsan ívelt felfelé. Ezt jól érzékelteti, hogy a volt határőr-igazgató már nyugállományú ezredes, de Halig múlt 40.

A Figyelő szerint a rendszerváltás óta eltelt időszak különböző területekről vett statisztikái arról tanúskodnak, hogy - ha helyenként lassan is - Magyarország felzárkózóban van a fejlett nyugat-európai országokhoz. A társadalmi közérzet és a gazdasági kilátások egymást erősítő hatása azonban ma olyan negatív jövőképet vázol fel, amelynek értelmében a konvergencia-folyamat vissza is fordulhat.

Hanganyag: Nagy Tamás