Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zombor Ferenc és Fülöp Sándor a két ombudsmanjelölt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sólyom László Péterfalvi Attila helyett Zombor Ferenc ügyvédet jelöli adatvédelmi biztosnak, a jövő nemzedék országgyűlési biztosának pedig - Nagy Boldizsár helyett - Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet.

Szerdán mutatta be új ombudsmanjelöltjeit a köztársasági elnök a parlamenti pártok frakcióvezetőinek a Sándor Palotában.

Sólyom László az új jelöltek kapcsán úgy fogalmazott: a két ombudsmanjelöltet mind szakmailag, mind emberileg alkalmasnak tartja a poszt betöltésére.

Zombor Ferenc kapcsán azt emelte ki, hogy 1996 és 2007 között az Országgyűlési Biztosok Hivatalában dolgozott, először az adatvédelmi főosztályt, később a nemzetközi jogi főosztályt vezette. Jelenleg ügyvédként dolgozik, polgári peres és adatvédelmi ügyeket visz.

Fülöp Sándorról Sólyom László azt mondta, jártas a környezetvédelmi jogvitákban. Nemcsak gyakorlati, de elméleti téren is megfelel a feltételeknek. A köztársasági elnök kitért arra, hogy Fülöp Sándor részt vett a környezetvédelmi törvény kidolgozásában, emellett tevékeny szerepe volt a határokon átterjedő hatásokról szóló Espooi egyezmény ratifikációjának jogi előkészítésében.

Az államfőnek azért kell újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának posztjára jelölt Nagy Boldizsár, és az újra adatvédelmi ombudsmannak jelölt Péterfalvi Attila nem kapta meg a szükséges támogatást az Országgyűlésben.

Sólyom László a decemberi szavazás után úgy fogalmazott: minden szakmai érvet nélkülöző, politikai döntés született.

Az országgyűlési biztosokat kétharmados többséggel választják meg, hatéves időtartamra.