eur:
395.75
usd:
372.68
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Zombor Ferenc és Fülöp Sándor a két ombudsmanjelölt

Sólyom László Péterfalvi Attila helyett Zombor Ferenc ügyvédet jelöli adatvédelmi biztosnak, a jövő nemzedék országgyűlési biztosának pedig - Nagy Boldizsár helyett - Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet.

Szerdán mutatta be új ombudsmanjelöltjeit a köztársasági elnök a parlamenti pártok frakcióvezetőinek a Sándor Palotában.

Sólyom László az új jelöltek kapcsán úgy fogalmazott: a két ombudsmanjelöltet mind szakmailag, mind emberileg alkalmasnak tartja a poszt betöltésére.

Zombor Ferenc kapcsán azt emelte ki, hogy 1996 és 2007 között az Országgyűlési Biztosok Hivatalában dolgozott, először az adatvédelmi főosztályt, később a nemzetközi jogi főosztályt vezette. Jelenleg ügyvédként dolgozik, polgári peres és adatvédelmi ügyeket visz.

Fülöp Sándorról Sólyom László azt mondta, jártas a környezetvédelmi jogvitákban. Nemcsak gyakorlati, de elméleti téren is megfelel a feltételeknek. A köztársasági elnök kitért arra, hogy Fülöp Sándor részt vett a környezetvédelmi törvény kidolgozásában, emellett tevékeny szerepe volt a határokon átterjedő hatásokról szóló Espooi egyezmény ratifikációjának jogi előkészítésében.

Az államfőnek azért kell újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának posztjára jelölt Nagy Boldizsár, és az újra adatvédelmi ombudsmannak jelölt Péterfalvi Attila nem kapta meg a szükséges támogatást az Országgyűlésben.

Sólyom László a decemberi szavazás után úgy fogalmazott: minden szakmai érvet nélkülöző, politikai döntés született.

Az országgyűlési biztosokat kétharmados többséggel választják meg, hatéves időtartamra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×