Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Nem tartanám kudarcnak, ha nem választana meg az Országgyűlés\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zombor Ferencet adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort pedig a jövő nemzedékek biztosának jelölte Sólyom László köztársasági elnök. A bejelentés után mindkét ombudsmanjelölt megtisztelésnek nevezte a felkérést, és nem foglalkoznak az esetleges parlamenti elutasításokkal.

Az államfőnek azért kellett új ombudsmanokat jelölnie, mert az Országgyűlés december 17-én elutasította korábbi jelöltjeit. Sólyom László akkor Péterfalvi Attilát adatvédelmi, Nagy Boldizsárt a jövő nemzedékek biztosának javasolta.

A negyvenéves Zombor Ferenc ügyvéd 1994-ben a brüsszeli Európai Jogelméleti Akadémián szerezte meg mester diplomáját. 1996-tól kilenc éven keresztül dolgozott az adatvédelmi biztos irodájánál. A témában pedig számos publikációt megjelentetett.

Szorosabb együttműködés a civilekkel

A jelölt újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az előzmények tudatában nem éli meg kudarcként, ha a Parlament nem találja alkalmasnak a poszt betöltésére. Zombor Ferenc megválasztása esetén fontosnak nevezte a civil szervezetekkel való erősebb együttműködést.

Az ötvenéves Fülöp Sándor ügyvéd jelenleg a Környezeti Menedzsment és Jog Egyesületénél dolgozik a környezetvédelmi jogi adatbank és tanácsadó szolgálat vezetőjeként. Egyebek mellett a környezetvédelmi törvény kidolgozásában is részt vett.

Kérdésre válaszolva közölte: elegendőnek tartja a jogszabályalkotók által a jövő nemzedékek ombudsmanja számára kijelölt jogköröket.

Kétharmados többség kell

Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján a Parlament választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra. Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét.

Az új országgyűlési biztos feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Hanganyag: Németh Zoltán