eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Nem tartanám kudarcnak, ha nem választana meg az Országgyűlés"

Zombor Ferencet adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort pedig a jövő nemzedékek biztosának jelölte Sólyom László köztársasági elnök. A bejelentés után mindkét ombudsmanjelölt megtisztelésnek nevezte a felkérést, és nem foglalkoznak az esetleges parlamenti elutasításokkal.

Az államfőnek azért kellett új ombudsmanokat jelölnie, mert az Országgyűlés december 17-én elutasította korábbi jelöltjeit. Sólyom László akkor Péterfalvi Attilát adatvédelmi, Nagy Boldizsárt a jövő nemzedékek biztosának javasolta.

A negyvenéves Zombor Ferenc ügyvéd 1994-ben a brüsszeli Európai Jogelméleti Akadémián szerezte meg mester diplomáját. 1996-tól kilenc éven keresztül dolgozott az adatvédelmi biztos irodájánál. A témában pedig számos publikációt megjelentetett.

Szorosabb együttműködés a civilekkel

A jelölt újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az előzmények tudatában nem éli meg kudarcként, ha a Parlament nem találja alkalmasnak a poszt betöltésére. Zombor Ferenc megválasztása esetén fontosnak nevezte a civil szervezetekkel való erősebb együttműködést.

Az ötvenéves Fülöp Sándor ügyvéd jelenleg a Környezeti Menedzsment és Jog Egyesületénél dolgozik a környezetvédelmi jogi adatbank és tanácsadó szolgálat vezetőjeként. Egyebek mellett a környezetvédelmi törvény kidolgozásában is részt vett.

Kérdésre válaszolva közölte: elegendőnek tartja a jogszabályalkotók által a jövő nemzedékek ombudsmanja számára kijelölt jogköröket.

Kétharmados többség kell

Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján a Parlament választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra. Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét.

Az új országgyűlési biztos feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×