Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Havi másfél milliós tiszteletdíjon osztozik a három párt egészségpolitikusa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Havi másfél millió forintos tiszteletdíjon osztozik közel egyenlő részben a három nagy fővárosi frakció egészségpolitikusa - tudta meg az InfoRádió. A 13 fővárosi kórház felügyelő tanácsa elnöki posztjainak többségét Havas Szófia, az MSZP, Pesti Imre, a Fidesz és Szolnoki Andrea, az SZDSZ képviselője birtokolja.

A fővárosi önkormányzat saját tulajdonú közműcégeihez hasonlóan a 13 budapesti kórháznak is van felügyelő bizottsága, azaz felügyelő tanácsa, amelynek képviselő tagjai és elnökei havi tiszteletdíjat kapnak.

A tanácsok elnökeit a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának javaslata alapján a fővárosi közgyűlés nevezi ki. Az egészségügyi bizottság elnöke Szolnoki Andrea, két alelnöke pedig Havas Szófia és Pesti Imre.

A testület korábbi javaslatára a közgyűlés elfogadta, hogy a 13 budapesti kórház közül a legnagyobb tíz intézmény felügyelő tanácsának elnöki posztját a javaslattevő egészségügyi bizottság elnöke és két alelnöke töltse be.

Demokratikus osztozkodás

Így tehát Havas Szófia szocialista képviselő három kórház ft-elnökeként havi bruttó 541 ezer forintot keres képviselői és tanácsnoki tiszteletdíja mellé, Pesti Imre fideszes városatya négy elnöki poszt után havi bruttó 495 ezer forintot kap, Szolnoki Andrea SZDSZ-es képviselő pedig három elnöki pozíció után havi bruttó 426 ezer forintot.

Egy-egy elnöki posztot kapott Tüttő Kata és Szalkai István szocialista, illetve Pokorni Zoltán fideszes képviselő. Õk 80-100 ezer forint közötti bruttó havi tiszteletdíjat vehetnek fel tevékenységükért.

A felügyelő tanácsok tagjainak helyeit demokratikusan osztották fel a képviselők, Demszky Gáboron, Hagyó Miklóson, Bojár Ivánon és Halmágyi Juditon kívül az összes fővárosi városatyának jutott egy, havi átlagosan 70 ezer forintos tiszteletdíjjal járó pozíció. A fővárosi közgyűlés rendelete azt írja elő, hogy egy kórházi felügyelő tanácsnak évente legalább kétszer kell üléseznie. Az InfoRádió kérdésére kiderült, hogy a legnagyobb és legtöbb változáson átesett egyesített Szent István- Szent László Kórház tanácsa éppen hogy teljesítette három ülésével a minimumot.

Van olyan kisebb intézmény is, ahol a másfél évvel ezelőtti alakuló ülés óta nem tartottak felügyelő tanácsi ülést. Több képviselő úgy nyilatkozott, hogy az üléseknek, ha vannak is, csak formális jelentőségük van, gyakorlati döntés sohasem születik.

Havas Szófia a felügyelő tanácsi és egészségügyi bizottsági elnöki, valamint képviselői tiszteletdíjával együtt összesen havi bruttó 757 ezer forintot keres politikusként, amellyel megelőzi Demszky Gábor főpolgármestert is, akinek fizetése 671 ezer forint.

Havas vezeti a fizetési listát

A fizetési listán Havas Szófiát csak Dancs Gábor SZDSZ-es képviselő előzi meg, aki főleg a közműcégek felügyelő bizottságaiban betöltött pozícióiért vesz fel havi 805 ezer forintot.

A főpolgármesternél jobban keres két helyettese, Horváth Csaba (751 ezer forint) és Ikvai-Szabó Imre (710 ezer forint) is, mivel mindketten tagok egy-egy kórházi felügyelő tanácsban.

A fideszes és az SZDSZ-es egészségpolitikus sem panaszkodhat, önkormányzati jövedelmük alig marad el Demszky Gáborétól: Pesti Imréé havi 660 ezer forint, Szolnoki Andreáé pedig 642 ezer forint. Ennél kevesebbet, de 600 ezer forint felett keres még két szocialista képviselő: Tüttő Kata és Somlyódi Csaba, valamint Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes.

Hanganyag: Tenczer Gábor