eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Demszky: Egyes beruházásokat el kell halasztani a hiány miatt

Demszky Gábor főpolgármester megérti azokat, akik aggódnak a főváros vagyonának eladása miatt, de a pénzre szükség van az uniós támogatású fejlesztések önrészéhez. Hozzátette: az unióra csak 2010-ig számíthat a főváros, mert utána Budapest az egy főre eső magas GDP-arány miatt alig kap majd támogatást.

Érthető, hogy a budapestiek aggódnak azért, hogy mi lesz a főváros vagyonával - mondta az InfoRádiónak Demszky Gábor, de a főpolgármester hozzátette: az értékesítésből befolyó összegeket nem élik fel, azokat nem működésre, hanem fejlesztésre fordítják.

Demszky Gábor úgy vélekedett: 2010-ig történelmi lehetőség áll a főváros előtt, hiszen minden egyes forintot meg lehet négyszerezni.

Ha ezekből a pénzekből olyan beruházások indulnak, amelyeket Brüsszel támogat, akkor az uniós segítség hozzáadódik a főváros önrészéhez, és akár meg is négyszerezheti azt, mint a 4-es metró esetében - fejtette ki.

Erre 2010 után nem lesz lehetőség, mert az egy főre jutó GDP magas szintje kizárja a fővárost a támogathatók köréből - emelte ki.

A főpolgármester közölte: marad eladható vagyon 2010 után is, valamint bizonyos sikeresen elindított beruházások áthúzódnak arra a ciklusra. Demszky Gábor hangsúlyozta: az lehet a megoldás, ha több hagynak helyben.

A fővároshoz 18 milliárddal több pénz folyt be az iparűzési adóból, míg az ELMŰ-részvények értékesítése a kalkuláltnál 3,2 milliárddal magasabb lett, így kisebb a korábban megállapított 47 milliárdos idei hiány - mondta a főpolgármester.

Ezt a hiányt ingatlan- és részvényértékesítéssel lehet lefedni, továbbá el kell tekinteni egyes, 2008-ra tervezett beruházások megkezdésétől - emelte ki Demszky Gábor.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×