Széfet minden kórházi szobába!

InfoRádió / MTI
2008. január 15. 15:43
A kórházaknak február 15-ig kell beszerezniük és felszerelniük a betegek szobáiban a kóddal és biztonsági kulccsal nyitható széfeket - közölte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

A tárca vezetője elmondta, hogy a vonatkozó rendelet kóddal és biztonsági kulccsal nyitható személyes széfek kötelező beszerzését írja elő, a jogszabály ugyanakkor arra nem terjed ki, hogy ez a széf milyen méretű legyen, pontosan hová szereljék a szobában, vagy milyen anyagból készüljön.

Erről az egészségügyi intézmények maguk döntenek - mondta a tárca vezetője, aki szólt arról is, hogy az egyeztetések során arra az álláspontra jutottak, hogy nem kell majd széfet szerelni a csecsemő-, pszichiátriai, vagy intenzív osztályokon található ágyak mellé.

A miniszter úgy számolt, hogy a széfek beszerzése kórházanként 4-5 millió forintból megoldható. Horváth Ágnes a tájékoztatón be is mutatott egy széfet a sajtó képviselőinek, amelyet elmondása szerint alig kilencezer forintért szereztek be. Az összköltséget mintegy 5-600 millió forintra becsülte, amely összeg már a kórházaknál van.

A széfek beszerzését, felszerelését az ÁNTSZ ellenőrzi majd - tette hozzá. Kitért arra is, hogy jelenleg a kórházakban vagy központi trezorral, vagy portaszolgálattal vagy a beteglátogatási idő korlátozásával védekeznek a lopások ellen.

Horváth Ágnes kijelentette: nem tartják elfogadhatónak, hogy a betegek és a látogatók alapvető jogai sérüljenek a látogatási idő túlzott korlátozásával. A központi trezor sem feltétlenül eredményes megoldás, hiszen a betegek a személyes tárgyaikat, a mobiltelefont, az ékszereket maguknál tartják.

A biztonsági őrök pedig nem tudják megfelelően ellenőrizni, hogy a kórházból kilépőknél lévő telefon, ékszer, készpénz kinek a tulajdona.

Simon Tamás, az ORFK bűnügyi főosztályvezetője elmondta: a rendőrség tapasztalatai szerint éves szinten az egészségügyi intézményekben 1.400-1.700 lopás történik. Tavaly 1.596 esetet regisztráltak, amelyből 1.235 fekvőbeteg-ellátásra szakosodott intézményben történt. Az összesen okozott kár 132 millió forint volt, és ebből csupán hárommillió forint térült meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást