Plusz pénz kell a háziorvosoknak - de miből?

Infostart
2008. január 15. 15:47
Kertai Aurél háziorvos szerint az egészségügyi rendszer átalakítása többletterheket ró a háziorvosokra, nem biztosítja azonban az ehhez szükséges feltételeket. A szakember hozzátette: a háziorvosok finanszírozása hat éve nem változott, ráadásul - az infláció miatt - az akkori összeg mára jóval kevesebbet ér. Kertai Aurél szerint a vizitdíj némi plusz bevételt jelentett, ha esetleg megszűnne, pótolni kellene a kiesést, ezen felül növelni a finanszírozást. A Fidesz szerint a megoldást az jelentené, ha a háziorvosok vizitdíjból származó bevételét a kormány a pozitív egyenleget mutató tb-kasszából pótolná.

A háziorvosi praxisok finanaszírozása hat éve nem változott, ráadásul az infláció miatt az akkor odaítélt összeg ma jóval kevesebbet ér, miközben a bekerülési költségek egyre magasabbak - mondta az InfoRádiónak Kertai Aurél háziorvos.

A vizitdíjból befolyó plusz bevétel, bár csak kis mértékben, de segítette a praxisokat, ezért legalább ezt az összeget akkor is el kellene juttatni az orvosi rendelőkhöz, ha a díjat esetleg eltörölnék - közölte a Magyar Orvosi Kamara tagja.

A háziorvos hozzátette: nem a vizitdíj megtartása, hanem amellett érvel, hogy a háziorvosi praxisok finanszírozását normális szintre kell emelni.

E szint eléréséhez nem elég a vizitdíjból befolyó összeg, vagyis a társadalombiztosítónak kellene finanszíroznia az ellátást, hogy a praxisok működőképesek maradhassanak - mondta Kertai Aurél.

Adják vissza!

Jelentősen növekedtek a háziorvosi ellátási rendszer költségei a különböző járulékok, az energia- és gyógyszerárak emelkedésével emiatt a vizitdíjból befolyó összeg fele eltűnik - mondta az InfoRádiónak Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő.

A politikus hozzátette: 70-80 ezer forinttal havonta valóban többel gazdálkodhatnak a praxisok, ám a kormányzat eközben 250 milliárdot von ki az egészségügyből.

A háziorvosi rendszer finanszírozására nem a vizitdíj megtartása a megoldás - véli Pesti Imre, aki megemlítette: míg Nyugat-Európában az egészségügyi alapba befolyó összegek 20 százalékát teszik a háziorvosi rendszerbe, míg Magyarországon csupán 8 százalékot.

Többlet van az egészségügyben, a kormány büszke arra, hogy 50-60 milliárd forintos a szufficit - mondta a fideszes egészségpolitikus, majd hozzátette: ezt az összeget vissza kellene forgatni az ellátórendszerbe.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara tagja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Pesti Imre, a Fidesz egészségpolitikusa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást