Mire jó a várólista, ha követhetetlen?

Infostart
2008. január 15. 14:38
Több érdekképviselet is kifogásolja, hogy nincs civil kontroll a transzplantációs várólisták fölött. Mint mondták: korábban megtehették, de ma már nem kérhetik annak az indoklását, ha egy orvos például nem a lista első helyén, hanem sokkal hátrább szereplő beteg szervátültetését irányozza elő hamarabb. Véleményük szerint a tavaly életbe lépett rendelet sérti a civilek jogait.

A transzplantációs várólista működtetéséhez transzplantációs bizottságok alakultak. Ezen testület egyikénél kezdeményezheti a beteg kezelőorvosa a transzplantációra való alkalmasság kivizsgálását. A bizottság a szakmai szabályok alapján dönt, és csak ezt követően kerülhet a páciens a várólistára.

A testületek működésébe tavaly már nem volt rálátásuk a betegek érdekeit képviselő szervezeteknek. Székely György, a Magyar Szervátültetettek Országos Szövetségének elnöke szerint a rendelkezés sérti a civilek jogait.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Ádám Aurél, a Vesebetegek Országos Szövetségének elnöke. Õ arra is rámutatott: a szakmai kritériumok sem nyilvánosak.

A nyilvános központi transzplantációs várólistát tavaly óta az Országos Vérellátó Szolgálat vezeti. A szolgálat internetes oldalán látható: hányan várakoznak például vese-, szív-, máj- vagy tüdőtranszplantációra.

A leghosszabb a veseátültetés előtt állók listája. Õk több mint 640-en vannak.

Sokan 4-5 éve, de van, aki 1995 óta reménykedik a műtétben. A májátültetésre várakozók valamennyivel szerencsésebbek, kevesebben, pontosan 55-en vannak.

Közülük a legrégebbi beteg 2004-ben került a listára. A mihamarabbi szívtranszplantációban 19, tüdőátültetésben összesen 8 páciens bízik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Ádám Aurél
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Székely György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást