eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A konzervativizmus reneszánsza

Reneszánszát éli a konzervativizmus a világban és Magyarországon is, ennek egyik oka, hogy egyre fontosabbá válik az egyéni felelősség - mondta Stumpf István politológus Budapesten, a Konzervativizmus a XXI. század elején című konferencián.

A konzervativizmus azért éli reneszánszát, mert a baloldali és a liberális reneszánsz után szembetalálkoztunk a jóléti állam csődjével, a globális problémákkal és a közösségek szétbomlásával - mondta Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere.

A politológus szerint a konzervatív tradíciók feléledése éppen azoknak a normáknak az újragondolását jelenti, mint az egyéni felelősség, a közösség, a család és a nemzet fontossága.

Azért is reneszánszát éli a konzervativizmus, mert egyre fontosabbá válik az egyén felelőssége a világban, emellett pedig változik az állam szerepe is - tette hozzá Stumpf István.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője felszólalásában kiemelte: nincs egységes konzervativizmus, ezt mutatják az Európai Néppártban megfigyelhető törésvonalak is.

A konzervativizmus nemzeti alapú, ugyanakkor Magyarországon a konzervativizmus ugyanúgy sokszínű, mint más államokban. Emellett különbség van a konzervativizmus és a kereszténydemokrácia között is - jelentette ki Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője szerint két csapda van a konzervativizmus számára. Az egyik a doktrinerség, amikor megszabják, ki milyen jegyek alapján konzervatív, a másik pedig az, hogy nem szabad tökéletes jövőt felvázolni, mert az nem létezik, ezt csak a liberalizmus és a szociáldemokrácia állítja.

Harrach Péter, a KDNP alelnöke előadásában kiemelte: az európai, a nyugati kultúra válságban van, ennek tünetei a romló demográfiai folyamatok. Szerinte a kettészakadt európai kultúra egyre több olyan válságtünetet mutat, amelynek kezelésére az értékcentrikus gondolkodás, politika az alkalmas.

A parlament alelnöke úgy látja, hogy a XXI. századi Európában a hiteles értékcentrikus politikának a csődbiztos szerepét kell betöltenie.

A kollektivizmus bástyái összeomlottak, az individualizmusnak pedig jól látható válságtünetei vannak a nyugati világban - mondta a politikus.

A kereszténydemokrácia a második világháború után az újjáéledés kulcsa volt, és ma is magáénak vallja a keresztény társadalomelmélet három alapelvét: a perszonalitást, a szolidaritást és a szubszidiaritást. Harrach Péter szerint a konkrét kérdéseket is erről az eszmei oldalról kell megközelíteni.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a konzervativizmus nem a maradiság politikáját, hanem az értékes hagyományok védelmét jelenti. Hangsúlyozta: az MDF korszerű konzervativizmusa egyesíti magában az angolszász és a magyar konzervativizmus, valamint a kereszténydemokrácia hagyományait.

Dávid Ibolya úgy vélte, a Fidesz legújabb programja már nem veti el a konzervativizmust, számos pontján szakít a korábbi "plebejuspolitikával".

A politikus kiemelte: új politikára van szükség, mert a magyar politika az elmúlt években egy "negatív spirál" foglyává vált.

Az MDF elnöke szerint a "lumpen politizálás" azért sem folytatható tovább, mert az intézményekbe vetett bizalom egyre csökken. Mint mondta, akkor lehet kompromisszum a politikai erők között a Magyarországot érintő legfontosabb kérdésekben, ha a pártok szakítani tudnak hatalommániájukkal és be tudják fejezni az érzelmi politizálást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×