eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Siralmasak a hazai menzák

A közétkeztetésre vonatkozó ajánlások kötelezővé tételét szorgalmazza az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának két MSZP-s tagja. Dér Zsuzsanna és Alexa György szerint a gyerekek azért kapnak kevés, egészségtelen és rossz ízű ételt a menzák többségén, mert az oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatok automatikusan a legolcsóbb árajánlatot adó céggel kötnek szerződést a közétkeztetésre.

Siralmas képet festett a hazai diákétkeztetés színvonaláról az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke. Alexa György elmondta: a menzákon adott étel általában egészségtelen és kevés.

A többségnek nem ízlik

Egy 2006-os felmérés szerint a gyerekek több mint hatvan százaléka rossz ízűnek, több mint fele pedig kevésnek tartja az ételt.

A bizottsági elnök szerint a menzák nem tudják megoldani az ételallergiások és a cukorbetegek étkeztetését, miközben az ajánlottnál három és félszer több sót tesznek a gyerekek ételébe, ami a szükségesnél viszont sokkal kevesebb kalciumot tartalmaz.

A bizottság másik MSZP-s tagja, Dér Zsuzsanna elmondta: egy óvodás egynapi ételének nyersanyagnormája az ajánlás szerint 261 forint kellene, hogy legyen, de a valóságban nem éri el a 200-at sem. Az általános iskolákban az ajánlottnál 50-70 forinttal kisebb összegből oldják meg egy gyerek egynapi étkeztetését.

A képviselők szerint ennek az az oka, hogy az önkormányzatok az általuk fenntartott oktatási intézmények közétkeztetésére kiírt közbeszerzési pályázataik elbírálásánál a minőség helyett csupán egy szempontot: a legolcsóbb árat veszik figyelembe.

Emelni kell a támogatás összegét

Alexa György és Dér Zsuzsanna ezért úgy véli, hogy a jelenlegi ajánlás helyett kötelezővé kellene tenni az adagok összetételéről és mennyiségéről szóló irányszámok betartását, az önkormányzatoknak pedig - egy új uniós irányelvnek megfelelően - nem csak az árat kellene figyelembe venniük, amikor a gyerekek étkezését - tehát egészségét - egy cégre bízzák.

Alexa György az InfoRádió kérdésére leszögezte: szerinte a meglévő anyagi források jobb felhasználásával is kerülhetne több és jobb étel az óvodások és iskolás gyerekek asztalára.

Mindazonáltal a képviselő szerint is szükség van az étkezési támogatás összegének növelésére és a konyhakorszerűsítéseket lehetővé tevő pályázatok kiírására.

Felhívjuk figyelmüket, hogy ezzel a témával részletesen foglalkozik Fórum című műsorunk csütörtökön este nyolc órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×