Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem a Fidesz legyőzése az MSZP célja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP elnökhelyettesét nevezte ki a párt elnöksége a Fidesz által kezdeményezett népszavazást megelőző szocialista kampány vezetőjének. Elemzők szerint az MSZP belső harcait mutatja, hogy Juhász Ferencet egy szerintük lehetetlen feladattal bízták meg, az érintett szerint viszont nem erről van szó, ráadásul szerinte a feladat nem is lehetetlen.

A politikus a Magyar Televízió reggeli műsorában hangsúlyozta, nem akarják megszerettetni az állampolgárokkal sem a vizitdíjat, sem a kórházi napidíjat, sem a tandíjat, ez ugyanis nem szeretet kérdése. Juhász Ferenc hozzátette, a szocialistáknak nem a Fideszt kell legyőzniük.

"Olyan célt nem fogalmazhatunk meg, hogy rábírjuk az embereket: elmenjenek, és nemmel szavazzanak. Ilyen értelemben nem is tűzhetjük ki célul a népszavazás megnyerését" - hangsúlyozta a politikus.

A cél, hogy ne legyen érvényes a népszavazás

Szakértők szerint az MSZP inkább arra játszik majd, hogy eltántorítsa az állampolgárokat a népszavazástól, és így tavasszal ne legyen meg az érvényességhez szükséges részvételi arány.

Juhász Ferenc azt mondta, a kampány a tájékoztatásra épül. A politikus hozzátette, el kell mondani az embereknek, hogy miért szükséges az egészségügyi rendszer átalakítása. "Az egészségügy olyan szolgáltatás, aminek ára van. Ha az igénybevevő követelményt támaszt a rendszerrel szemben, akkor hozzá is kell járulnia a színvonal emeléséhez" - fogalmazott Juhász Ferenc.

Az elnökség egységes

A párt elnöksége a hétvégi egri elnökségi ülésen állítólag egységes volt a kampány célját illetően, az ágazat másik területén, az egészségbiztosítás kérdésében azonban kérdéses, hogy mekkora az egyetértés.

Bár a december 17-i végszavazáson az MSZP frakció - néhány távolmaradót leszámítva - egységesen támogatta a többpénztáras rendszert bevezető jogszabályt, Karsai Józsefnek, Battonya polgármesterének, és Tóth Károly képviselőnek a közelmúltbéli nyilatkozatai nyomán azonban kiújulhatnak a viták a képviselőcsoporton belül.

A frakció kedden tárgyal az egészségbiztosítási törvényhez kapcsolódó módosító indítványokról. Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök az elnökség hétvégi ülésén azt mondta, a képviselőcsoport álláspontjával ellentétesen csak engedéllyel lehet szavazni.

Hanganyag: Nagy Tamás