Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eladó a Mátyás-teplom teteje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eladják a budavári Mátyás-templom tetejét: a felújítás során lebontott Zsolnay-cserepeket díszcsomagolásban, Varjú Imre kanonok, várplébános aláírásával darabonként 3.600 forintért értékesítik. A templom muzeális gyűjteményének vezetője az InfoRádiónak elmondta: a bevételt a Nagyboldogasszony-templom felújítására fordítják.

Építési hulladék lenne a Mátyás-templom tetejéről lebontott, 150 ezer, pirogránitból készült Zsolnay-cserép, ha nem értékesítenék azokat - mondta az InfoRádiónak az intézmény muzeális gyűjteményének vezetője.

Mátéffy Balázs hozzátette: a szögletes cserepek, amelyek kétharmada színes mázzal fedett, nem eredetiek, a II. világháború után készültek. Az érdeklődők feliratozva, sorszámozva, díszcsomagolásban vásárolhatják meg azokat, darabonként 3.600 forintért.

Az értékesítésből befolyó összeget a Mátyás-templom felújítására fordítja a plébánia, amely többek között vállalta, hogy finanszírozza a turisztikai információs pult kitelepítését a templom területéről.

Ugyancsak a plébániának kell felújíttatnia a harangokat, ezt ugyanis nem finanszírozza az állam - mondta az intézmény muzeális gyűjteményének vezetője.

A lebontott cserepek helyére is Zsolnay-gyártásúak kerülnek, amelyek jobb minőségűek, és jobban hasonlítanak az eredetiek színére - fűzte hozzá Mátéffy Balázs.

Hanganyag: Németh Zoltán