eur:
394.15
usd:
370.03
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

A koalíció készül a kampányra, az MDF kimarad belőle

Az MSZP és az SZDSZ már készül a Fidesz által kezdeményezett kórházi napidíjról, vizitdíjról és tandíjról szóló népszavazási kampányra. Az MDF szerint politizálni a parlamentben kell, nem az utcán, ezért nem vesznek részt a kampányban.

Azt szeretnénk, ha az emberek elmennének szavazni, és a nemet ikszelnék be - mondta Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke. Bár szabad demokrata plakátok már láthatók az utcákon, a kampány tényleges költségvetése még nem készült el. Horn Gábor elmondta: 50 és 100 millió forint közötti összeget szánnak erre a célra.

Kóka János, az SZDSZ elnöke múlt heti évadnyitó értekezletén hangsúlyozta: a párt- és kampányfinanszírozás rendbetétele érdekében a pártoknak nyilvánosságra kellene hozniuk a kampányok, így a népszavazási kampány teljes költségvetését. Horn Gábor ígértet tett, hogy az SZDSZ a kampány végén ezt meg is teszi.

MSZP: párbeszéd a polgárokkal

Az MSZP fő célja, hogy elmagyarázza a reformok szükségességét és kivitelezési módját a népszavazási kampány során. Nyakó István szóvivő elmondta: elsősorban az állampolgárokkal folytatott párbeszédre fektetnék a hangsúlyt.

Hozzátette: az SZDSZ-hez hasonlóan az MSZP is 50 és 100 millió forint között költene a kampányra, a tényleges költségvetéssel pedig elszámolnak az Állami Számvevőszéknek.

A szóvivő hozzátette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek voltak a pártfinanszírozást rendező javaslatai, amelyeket nem támogatott az országgyűlés. Ha a többi párt beleegyezik, az MSZP sem zárkózik el a költések nyilvánosságra hozatalától.

Az MDF kimarad

Kártékony, fölösleges, gyalázatos - Csapody Miklós, MDF-es országgyűlési képviselő ezekkel a szavakkal illette a népszavazási kampányt. Szerinte a problémákat a parlamentben kell megoldani; az utca nem a demokrácia színtere. A Magyar Demokrata Fórum nem vesz részt a kampányban.

Az MDF régóta szeretné, hogy szigorú pártfinanszírozási törvény szülessen. Ám Kóka János hasonló célkitűzéseit Csapody Miklós "tündéri álláspontnak" nevezte. A képviselő szerint az SZDSZ elnökének ezt még miniszterként kellett volna kezdeményeznie. Az InfoRádió kereste a Fideszt is, ám megkeresésünkre nem érkezett válasz.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×