eur:
393.33
usd:
367.88
bux:
65983.53
2024. április 24. szerda György

A határőrökön múlik, visszatér-e a Blaha Lujza téri késelő

Hamarosan hazaviszik azt a 12 éves fiút, aki a múlt héten combon szúrt egy fiatalembert a Blaha Lujza téren - jelentette be az igazságügyi és rendészeti miniszter. Takács Albert arról is beszélt, hogy a fiatalkorúak új, önálló büntető igazságszolgáltatási rendszerén dolgoznak a tárca szakértői. Elképzelhető, hogy a büntethetőségi korhatárt is csökkentenék, de börtönbe továbbra sem csuknának gyerekkorú elkövetőket.

A magyar hatóságok felvették a román gyámügyi hivatallal a kapcsolatot, a román családvédő szervezet pedig hajlandó fogadni a gyereket. Ezt tette lehetővé, hogy hamarosan hazavigyék azt a 12 éves fiút, aki még a múlt héten combon szúrta hasonló korú társát. Az Igazságügyi és Rendészeti miniszter azt mondta: a gyermeket egyszerűen csak úgy kitoloncolni nem lehet, ezért meg kellett várni a román fél visszajelzését.

"Miután gyermekről van szó, magyar gyermekvédő intézetben tartózkodik, ahol a személyes szabadságát egy bizonyos mértéken túl nem lehet korlátozni. Jelenleg azt sikerült elérni, hogy a román hatóságok ki fogják állítani a gyermek számára a hazatérési engedélyt, a magyar gyermekvédelmi szolgálatok felvették a román illetékesekkel a kapcsolatot, és átadják nekik a gyermeket további gondozás céljából" - mondta Takács Albert.

Igazat mondott magáról a gyerek

Az V. kerületi gyámhivatal vezetője az InfoRádiónak azt mondta: a magyar rendőrség viszi a határra a gyereket, az ottani hatóság pedig fogadják a fiút. Erről még hétfő délelőtt is egyeztetett a román követséggel - tette hozzá Kunst Róbert. A szakember hozzátette: az , hogy a fiú súlyos bűncselekményt követett el a Blaha Lujza téren, csak meggyorsította a kiadatási folyamatot.

"Az, hogy visszaszökik-e, nyilván függ attól, szigorú e- a határőrzés. Semmilyen biztosíték nincs arra, hogy nem fog újból megjelenni, de most már annyira látókörben lesz, hogy nem fog tudni könnyen mozogni. Személyazonosságáról azonban valódi adatokat mondott, ezt természetesen a követség munkatársai leellenőrizték" - hangsúlyozta a gyámhivatal vezetője.

Új törvény készül

Jelenleg semmilyen lehetőség nincs arra, hogy 14 év alatti bűnelkövetőket felelősségre vonjon a hatóság, ezért az igazságügyi minisztériumban már dolgoznak egy új törvényen.

Gyerekkorú elkövetőt továbbra sem zárnának börtönbe, az új büntető törvénykönyv szerint csak kivételes esetben büntetnék a fiatal bűnözőket szabadságvesztéssel.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint még folyik arról a vita, hogy a büntethetőségi korhatárt hogyan és mennyivel csökkentsék. Takács Albert hozzátette azt is: az új btk két nyomtávú lenne, egyrészt a büntetésre, másrészt, a társadalmi megbékélésre helyezné a hangsúlyt.

Ehhez azonban nincs meg az intézményi háttér. Vagyis létre kell majd hozni a fiatalkorúak ügyészségét és bíróságát is. Kormánydöntés azonban még nincs.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×