Gyurcsány: 2008 a nyugodt építkezés éve lesz

InfoRádió / MTI
2008. január 13. 14:55
Az idei évben az MSZP politikájának fő iránya nem változik, a hangsúlyok módosulnak, 2008-ban a nyugodt építkezés programját valósítjuk meg - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a párt elnökségének kétnapos ülése után Egerben.

Az idei cél, hogy növekedjen a hétköznapi élet biztonsága és segítsék a polgári modernizációt - emelte ki az MSZP elnöke.

A kormányfő véleménye szerint 2007 kétarcú év volt, mert egyrészt javult a közpénzügyek helyzete, kimutathatóan csökkent a feketemunka, elkezdődtek fontos átalakítások és elindult az Új Magyarország Fejlesztési Terv, másrészt viszont növekedtek a lakosság terhei, fokozódott a bizonytalanság és ez sokakat csalódással tölt el.

Az a dolgunk, hogy elemezzük és értékeljük az elmúlt másfél év folyamatait - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Országos pártértekezlet tavasszal

Országos pártértekezletet hív össze tavaszra az MSZP annak érdekében, hogy elemezzék, értékeljék a kormány és a baloldali közélet állapotát, valamint javaslatokat fogalmazzanak meg a következő két évre - jelentette be az MSZP elnöke.

Gyurcsány Ferenc közölte: a népszavazási kampány politikai koordinátora Juhász Ferenc szocialista elnökhelyettes lesz, de egyformán felelőse lesz minden szocialista országgyűlési képviselő, a helyi vezetők és az országos elnökség is.

A kormányfő úgy fogalmazott: a kampányról nem beszélni kell, hanem részt kell venni benne. A kampány célja az, hogy minél több polgár minél tájékozottabb legyen, az emberek értsék, milyen megfontolások, szándékok húzódnak meg a kormány döntései mögött.

Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy személyesen részt vesz-e a kampányban, azt válaszolta: minden politikai folyamatban részt vesz tavasszal, hiszen ez a dolga.

Az egészségbiztosítási törvényről szóló újbóli szavazás kapcsán kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a frakció álláspontja nem változott a decemberihez képest. Ha valaki erre külön felhatalmazást kér és kap, akkor lehet a képviselőcsoport álláspontjától eltérni - tette hozzá a kormányfő. Kiemelte: amikor közeledik a szavazás időpontja, a frakció lefolytatja majd ezt a vitát.

Szijjártó Péter, Fidesz szóvivője reagálásában kiemelte: a kormányzati alkalmatlanság és hazugságok miatt Magyarország egyre mélyebb szociális válságba kerül és az emberek egyre nehezebben élnek.