eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szocialista hatalmi harc a fővárosban

A Magyar Nemzet cikke szerint hatalmi harc kezdődött a fővárosi MSZP-n belül, ezért lépett ki a párt kerületi frakciójából kilenc óbudai képviselő. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy az ellenzék a 2006. őszi zavargásokon tapasztalt rendőri túlkapások miatt Független Rendészeti Panasztestület létrehozását kezdeményezte, amelynek feladata a rendőri intézkedések kivizsgálása lesz; panaszt bárki tehet.

A testület öt tagját a múlt év végéig kellett volna megválasztania a parlamentnek, ám a jelölési folyamat csúszott.

A személyi javaslatokat az emberi jogi bizottsággal közösen kell előterjeszteni. A pártok nagyjából meg is egyeztek az öt személyről, amikor jogértelmezési gond merült fel: nem tudták eldönteni, hogy a gyakorló ügyvédek esetében nincs-e összeférhetetlenség, ezért az Ügyvédi Kamara állásfoglalását kérték. Mire ez megérkezett, kifutottak az időből.

Legkorábban a tavaszi ülésszak első napján szavazhat a parlament a panasztestület tagjairól - véli Gál Zoltánt, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának szocialista tagja. A két érintett bizottságnak ehhez legkésőbb a jövő héten hivatalosan is jelölnie kell.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nyílt hatalmi harc zajlik a fővárosban. Megkezdődött a szocialista párt fővárosi eróziója azzal, hogy szerdán az óbudai képviselő testület 13 tagú MSZP-frakciójából 9-en kiléptek.

A lap úgy tudja, hogy az MSZP egyik új erős embere, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes saját embereit próbálja meg a III. kerületi párt funkciókba ültetni, ezért a közeljövőben hasonló esetek sora várható főváros-szerte.

Óbudán egyébként végül az vezetett a szakításhoz, hogy a maradók a korábbi óbudai MSZP-elnök helyére Czeglédy Gergőt, a főpolgármester-helyettes irodavezetőjét, korábbi önkormányzati képviselőjelöltet próbálták meg benyomni.

Az exszocialista Pataki Márton, az MSZDP helyi elnöke a lapnak nem volt hajlandó elárulni lépésük valódi okát, csak annyit közölt: a választópolgárok képviseletének érdekében léptek, hogy hiteles baloldali alternatívát biztosítsanak Óbudán és Békásmegyeren.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×