Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: Csőd fenyegeti a kórházakat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz szerint a forráskivonás miatt csőd közeli helyzetbe kerültek a kórházak.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: 2002 és 2006 között az egészségügyi kiadások mindössze 14-16 százalékkal, vagyis az inflációnál kisebb mértékben nőttek, ráadásul a kormány további 250 milliárd forintot akar kivonni az egészségügyből.

Pesti Imre úgy fogalmazott: eközben a kabinet több mint 100 milliárd forintot költött autókra, irodabútorokra és használhatatlan tanulmányokra.

A politikus szerint az egészségügyi reform legnagyobb vesztesei a szegények és a kórházak, hiszen a vizitdíj és a kórházi napidíj miatt az emberek 25-30 százaléka nem fordul orvoshoz, idő előtt távozik a kórházakból, vagy nem váltja ki a gyógyszert, míg az intézményeknek folyamatosan nő az adósságuk.

A kormányszóvivő szerint az ellenzéki politikus nyilatkozatával az Orbán-kormány pazarlásaira hívta fel a figyelmet.

Budai Bernadett azt mondta: Pesti Imrének orvosként pontosan tudnia kell, hogy szükség van a reformokra, mert az egészségügyi rendszerben évente több 10 milliárd forintot pazarolnak el, miközben nem javul az ellátás színvonala.

Az SZDSZ szerint kettősség figyelhető meg a Fidesz egészségügyi privatizációs politikájában - közölte Gusztos Péter, a párt frakcióvezető-helyettese.

A liberálisok aggódva figyelik a Fidesz országos politikusainak "harcos magántőke-ellenes retorikáját", amelyre utoljára az 1950-es években a kommunisták részéről volt példa, miközben a vezető ellenzéki párt önkormányzati politikusai gyakran pártolják a rosszul működő kórházak és szakrendelők működtetésének magánosítását - mondta a szabad demokrata politikus.