Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Támogattuk a Bokros-csomag bevezetését\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A boszniai háború lezárásáról és a koszovói feszültségről is beszélt az Indexnek adott interjúban Richard Holbrooke. A politikus elismerte, hogy 1995-ben amerikai külügyminiszter-helyettesként nyomást gyakorolt a magyar kormányra a megszorító intézkedések bevezetése érdekében.

A boszniai háborút lezáró tárgyalások vezetője a daytoni békéről úgy fogalmazott: az nem volt tökéletes, de véget vetett a háborúnak, amelyben 250 ezer ember halt meg és 2,5 millióan váltak földönfutóvá. Az elmúlt 12 évben viszont nem szedett áldozatokat a nemzetiségi erőszak, és a menekültek több mint fele hazatérhetett.

A daytoni béke működött, az már Bosznia népein múlik, hogy képesek-e tovább lépni - jelentette ki Richard Holbrook.

A diplomata úgy véli, hogy nagy hiba volt a NATO csapatok kivonása Boszniából, ahogyan a nemzetközi főmegbízott hatáskörének csökkentése is.

A politikus a magyar-orosz kapcsolatokkal összefüggésben nem javasolja, hogy átlépjünk az orosz érdekek fölött.

Mindeközben azonban észre kell venni, hogy a magyar NATO-tagság és EU-tagság rettentő fontos, enélkül az ország csak sodródna kelet és nyugat között, és sokkal sebezhetőbb volna a moszkvai nyomással szemben - emelte ki Richard Holbrooke, aki emlékeztetett a magyar-orosz kapcsolatok sok rossz tapasztalatára is.

A korábbi külügyminiszter-helyettes ugyanakkor rámutatott, hogy nagyon fontos volna Oroszország hatékonyabb bevonása a nemzetközi szervezetekbe.

Koszovóról szólva a diplomata közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök viselkedése egyértelműen fokozza a feszültséget, nemcsak támogatja a szerbeket, ennél tovább ment: kifejezetten bátorítja őket, hogy ne engedjenek egy tapodtat se.

Támogatták a Bokros-csomagot

Richard Holbrooke az interjújában elismerte, hogy 1995-ben amerikai külügyminiszter-helyettesként nyomást gyakorolt a magyar kormányra, hogy vezesse be a megszorító intézkedéseket.

A politikus kifejtette: Bokros Lajos pénzügyminiszter erős gazdasági csomagot javasolt, és Amerika ebben támogatta.

Keserű pirula volt, de Horn Gyula akkori miniszterelnök bölcsen vállalta ezt, a történelem pedig bebizonyította, hogy jó döntés volt - hangsúlyozta a diplomata.

Richard Holbrooke beszélt a Bilderberg csoportról is, amely a világ 130 nagyon befolyásos emberét - köztük őt magát - tömöríti.

Az évenkénti találkozóról a korábbi külügyminiszter-helyettes azt mondta: amerikaiak és európaiak két napig ülnek és beszélgetnek; soha nem hoznak döntést semmiről és egy csomó mindenben nem értenek egyet.

A diplomata megjegyezte: természetesen egyáltalán nem olyan fontosak, mint ahogy azt az összeesküvés-elméletek kedvelői gondolják.

Tavaly Isztambulban volt a találkozó, a török EU-csatlakozásról, az energetikai helyzetről, a csúcstechnológia jövőjéről, Irakról és az AIDS-ről beszélgettünk, ott voltak a Google vezetői és más számítástechnikai guruk is - tette hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán