eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kitiltanák a szennyező járműveket Budapest belvárosából

A jövőben kitiltanák a Hungária körúton belül eső részekről azokat a gépkocsikat, amelyeknek sárga hatszögletű matrica van a hátsó rendszámtábláján. Ehhez azonban módosítani kell a KRESZ-t és egy fővárosi rendeletet is.

Molnár Zsolt, a Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztályának alosztályvezetője elmondta: ha valaki környezetvédelmi felülvizsgálatra viszi az autóját, az vagy sárga, vagy zöld matricát kap a rendszámára. A zöld utal a kevésbé szennyező kategóriára.

Elképzelhető, hogy a jövőben a sárgamatricás autókat kitiltanák Budapest belvárosából.

De hogy pontosan mikor, arra az alosztályvezető nem tudott válaszolni, mert mint mondta, ehhez nemcsak egy fővárosi rendeletet kellene módosítani, hanem a KRESZ-t is. Abban ugyanis jelenleg nem szerepel olyan tábla, amely lehetővé tenné a tiltást.

Ha a változtatás mégis megvalósul, az azt jelentené, hogy egy belső zónába, például a Hungária körúton belül fekvő területekre nem hajthatnának be a káros anyagokat kibocsátó járművek.

A tiltás azonban értelem szerűen nem vonatkozna a BKV buszaira, annak ellenére, hogy ezek igen szennyezőek. Molnár Zsolt azonban rámutatott: az utasok számához viszonyítva a tömegközlekedési eszközök nem szennyezik annyira a levegőt, mint a korszerűtlen autók.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×