Tudnivalók a nyugdíjváltozásokról

Infostart
2008. január 10. 06:24
Az idén bevezetett rehabilitációs járadék a leginkább abban különbözik a rokkantsági nyugdíjtól, hogy csupán az igényelheti, aki megfelelő intézkedésekkel visszavezethető a munkaerőpiacra.

Rehabilitációs járadékot az kaphat, aki 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, és akit rehabilitáció nélkül nem foglalkoztatnának - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kiss Sándor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság igazgatási főcsoportfőnöke.

Az jogosult az ellátásra, akinek nincs keresete, vagy az legalább 30 százalékkal alacsonyabb, mint a balesete vagy más egészségkárosodása előtti hónapok keresetátlaga. A juttatás emellett annak jár, aki rehabilitációval még visszavezethető a munka világába. Mindezt az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet bírálja el.

A főcsoportfőnök elmondta: az idén megállapított nyugdíjak a tavalyiakhoz képest nem csökkentek olyan mértékben, ahogy azt a minisztérium prognosztizálta.

A tárca közlése szerint a tavalyihoz képest 6-8 százalékkal kisebb nyugellátást kapnak azok, akik idén mennek nyugdíjba.

Kiss Sándor viszont azt mondta: az is előfordulhat, hogy nem csökken a nyugdíj.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiss Sándor 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kiss Sándor 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást