eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Öngólt lő a Fidesz az új kezdeményezés felkarolásával?

A köztársasági elnök még ki sem írta a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazást, de az utcán már megjelentek az SZDSZ kampányhirdetései. Közben több civil szervezet, valamint a Liga Szakszervezetek támogatásával újabb népszavazást kezdeményeznek, ezúttal arról, hogy az üzleti érdekeltségű biztosítók részt vegyenek-e az egészségbiztosítási rendszerben.

A Fidesz, valamint a Liga Szakszervezetek is támogatja két magánszemély népszavazási kezdeményezését, amely az üzleti érdekeltségű biztosítók egészségbiztosítási rendszerbe való belépéséről szólna.

Közben a kisebbik kormánypárt már kihelyezte óriásplakátjait, amelyek a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megtartása mellett kampányolnak.

Az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő szerint a nagyobbik kormánypárt azonban még nem alakította ki kampánystratégiáját a kérdésben. Fűrész Gábor úgy véli: vagy megpróbálják bagatellizálni a kérdést, vagy keresnek egy erős érvrendszert, amellyel megpróbálják befolyásolni a közvéleményt.

Fűrész Gábor szerint az újabb kezdeményezés akkor kerülhet a kampány középpontjába, ha azt a kormánypártok beemelik a kommunikációjukba.

Lövétei István alkotmányjogász szerint ez utóbbi kezdeményezés nem akadályozhatja meg az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény alkalmazását, hiszen az a jogszabály nem teszi üzleti alapúvá a rendszert. Lövétei István ugyanakkor rámutatott: egy sikeres referendummal elejét lehet venni annak, hogy a kormány később több-biztosítóssá tegye a társadalombiztosítást.

Ágh Attila politológus e referendum kapcsán azt mondta: a Fidesz könnyen öngólt lőhet azzal, hogy támogatja a Liga Szakszervezetek és más civil szerveződések által felkarolt népszavazást.

Az elemző szintén úgy látja, hogy bár az SZDSZ már elkezdte a kampányt, de a kormány még nem döntötte el, mire buzdítja a szavazóit: arra, hogy ne menjenek el a népszavazásokra, vagy arra, hogy voksoljanak nemmel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×