eur:
393.91
usd:
365.01
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyarország segítene a független Palesztinának

Az Anapolisban megindult béketárgyalások folytatásának tekinti az amerikai elnök közel-keleti vizitjét a Budapesten tárgyaló palesztin külügyminiszter. A politikus szerint továbbra is tartható a tavaly megalkotott menetrend, így az év végére megalakulhat a független palesztin állam.

A palesztin külügyminiszter az izraeli-palesztin konfliktus megoldásával kapcsolatos elkötelezettség megerősítését látja George Bush amerikai elnök közel-keleti látogatásában.

Rijad Al-Malki a magyar kollégájával, Göncz Kingával folytatott budapesti tárgyalása után az InfoRádió kérdésére azt mondta: a találkozó bizonyítja, hogy George Bush látni akarja a tavalyi anapolisi békemegállapodás óta felvetődött problémákat.

"Mi úgy tekintünk erre a látogatásra, mint az Anapolisban megkezdett békefolyamat folytatására. Akkor abban állapodott meg egymással Izrael és Palesztina, hogy ez év végére megalakul a független palesztin állam. Ez a vizit mutatja, hogy az Egyesült Államok tényleg elkötelezett az Anapolisban lefektetett célok mellett" - fogalmazott a diplomata.

Rijad Al-Maliki nem reagált az InfoRádió felvetésére, miszerint Bill Clinton nyolc évvel ezelőtt, ugyancsak az elnöksége utolsó évében ugyanezzel próbálkozott, sikertelenül. Szerinte Anapolis garancia mindenre.

A külügyminiszter hozzátette: szükséges felállítani egy megfigyelő bizottságot, amely a tavalyi megállapodás betartását ellenőrzi.

Göncz Kinga, a magyar külügyi tárca vezetője szerint Magyarország minden segítséget megad Palesztinának a függetlenedés kérdésében, például a palesztin állami intézményrendszer kiépítésében.

"Keressük a lehetőséget arra, hogyan tudunk még segítségére lenni Palesztinának. Felvetődött, hogy esetleg fiatal diplomaták továbbképzését Magyarországon felajánljuk, hogy civil szervezetek kapjanak támogatást, segítséget, egyebeket" - ecsetelte a lehetőségeket a magyar diplomácia vezetője.

A két külügyminiszter a találkozó után keretmegállapodást írt alá a két állam együttműködéséről. A tárcavezetők ígérik, hogy a jövőben gyakrabban konzultálnak egymással.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×