Elítélték a korábbi Postabank-vezért - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. január 10. 19:18
Érdemi választ vár egy cég a kormányzati negyeddel összefüggésben, Demszky Gábor szerint 2008 a fejlesztések éve lesz, nem jogerősen elítélték Princz Gábort, a Postabank volt elnök-vezérigazgatóját - a nap legfontosabb hírei.
Kérdések és milliárdok

A kormányzati negyedre érvényes ajánlatot tevő konzorcium egyik tagja, az Europolis Kft. érdemi választ vár a pályázati anyagára - közölte a társaság ügyvezetője. Szél Csaba az InfoRádióban elmondta: részletes gazdasági indoklást várnak, mert a kormány döntését nem tartják indokoltnak. Hangsúlyozta: ennek ismeretében döntenek arról, hogy indítanak-e kártérítési pert. Úgy fogalmazott: a társaság mögött lévő gyakorlati tapasztalat és pénzügyi garanciák lehetővé tették volna, hogy az elvárásoknak megfelelően épüljön fel a kormányzati negyed, a pályázati kiírás szerinti 700 napos határidővel. A Fidesz szerint mintegy 10 milliárd forintba került eddig a kormányzati negyed beruházás. Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: a kabinet 7 milliárd forintot adott a telkekért a MÁV-nak, több mint két és fél milliárd forintból pedig az úgynevezett Projekt Monitoring Bizottságot működtetné az év végéig. A kormányszóvivői iroda szerint semmilyen kár nem érte az adófizetőket, mert egy állami cégtől, a MÁV-tól vásárolták meg a telkeket.

Újítani kéne

A Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara általános alelnöke szerint a kormány rákényszerül gazdaságpolitika megváltoztatásra, mert az ország versenyképessége gyenge, adórendszere elavult és rossz, a külföldi tőke vonzása megtorpant. Vadász György egy budapesti háttérbeszélgetésen emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaságot a régió országai megelőzik, a magyar kis- és középvállalkozások egyre inkább lemaradnak a versenyben. A kamara általános elnöke szerint a magyar gazdaság helyzetének javítása érdekében a foglalkoztatottságot kellene növelni. Mint mondta: jelenleg kevesen fizetnek sok közterhet, és ezen változtatni kell az élőmunka terhének csökkentésével.

Elszakadt a papír

Kilencvenhét dolgozót bocsátanak el a fűzfői Papírfeldolgozó Kft.-től; a cégnél 103-an dolgoztak, az elbocsátottak munkaviszonya január 15-ével szűnik meg - közölte a balatonalmádi munkaügyi kirendeltség vezetőhelyettese. Boórné Mórocz Éva azt mondta, hogy a munkaügyi szervezetnek fizetésképtelenséggel indokolta a cégvezetés a döntését.

Jól költünk

Magyarország az első helyen áll az Európai Unió tizenkét új tagországa között az uniós pénzek felhasználásában a 2004-2006-os források mutatói alapján- közölte az Európai Bizottság regionális politikai felelőse. Danuta Hübner Brüsszelben azt is hangsúlyozta: a 27 tagország között Magyarország a harmadik.Demszky bizakodik

A főpolgármester szerint az idei a fejlesztések éve lesz Budapesten. Demszky Gábor azt mondta: a terveknek megfelelően halad a 4-es metró építése és az idén 30 nagyobb beruházás kezdődik, vagy folytatódik. A szabad demokrata politikus hozzátette: egyebek mellett befejeződik a Szabadság híd rekonstrukciója, a Megyeri híd építése, és elkezdődik a Margit híd felújítása

Plakáton a búcsúzó érmék

160 millió forintot költ az 1 és 2 forintos érmék márciusi bevonásával összefüggő hirdetésekre a Magyar Nemzeti Bank - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A reklámokat az írott és elektronikus sajtóban, továbbá a kül- és beltéri médiafelületeken jelentetik meg a következő hónapokban. Az 1 és 2 forintosokkal március elsejéig lehet fizetni, de a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben és a postákon még fél évig be lehet váltani az érméket.

Első fokon Princz ellen

Hanyag kezelés vétségében találta bűnösnek a Fővárosi Ítélőtábla Princz Gábort, a Postabank volt elnök-vezérigazgatóját, akit 3 millió 600 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek. Az ügy további 3 vádlottját 1,5-1,5 millió forintra büntették, a többiek korábbi felmentő ítéletét helybenhagyták. Az ügyész súlyosbításért, az ügyvédek pedig - eljárásjogi hibákra hivatkozva - felmentésért fellebbeztek; az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik. Az Ítélőtábla indoklása szerint a hanyag kezelés vétségét már az elsőfokú, nem jogerős ítélet is felvetette, de azt külön nem indokolta. Az ügyben 34,6 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt 2003-ban emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. A vádlottakat a Fővárosi Bíróság 2006 júliusában első fokon felmentette, de az ügyészség az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, így került az ügy a táblabíróságra, amely most 4 vádlott esetében megváltoztatta az ítéletet.

Bush békét szeretne

Azonnali béketárgyalásokra szólította fel a Palesztin Hatóság elnökét és az izraeli kormányfőt az amerikai elnök. George Bush azután beszélt erről Jeruzsálemben, hogy izraeli és palesztin vezetőkkel tárgyalt a térségben.

Kenyai megállapodás

A kenyai belpolitikai válságban egymással szemben álló pártok megállapodtak abban, hogy egy Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár vezette afrikai bizottság közvetítésével törekszenek a válság megoldására. Ezt a ghánai államfő, az Afrikai Unió soros elnöke jelentette be Nairobiban, ahol másfél napig közvetítő tevékenységet folytatott Mwai Kibaki kenyai elnök, és Raila Odinga, az ellenzék vezére között.