eur:
393.76
usd:
369.65
bux:
65791.3
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Demszky: Álom volt a kormányzati negyed terve

Demszky Gábor szerint újra kell álmodni a kormányzati negyedet. A főpolgármester elmondta, hogy a Nyugati pályaudvar környékének beépítéséről egy négyoldalú - a kormány, a főváros, a kerület és a magánbefektető részvételével zajló - tárgyalássorozatot követően lehet dönteni.

A kormányzati negyed terve egy álom volt - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester.

"A kormányzati negyed ebben a formában álomnak minősült, mert nem volt elegendő pénz rá, mert nem volt kellően előkészítve, és a piac sem igazolta vissza. Most az álmok álmodói, a terület tulajdonosai újra kell, hogy álmodják ugyanezt, reális keretek között" - fogalmazott Demszky Gábor.

A főpolgármester szerint át kell gondolni a tömegközlekedés, az infrastruktúra biztosításának kérdéseit, és egyeztetni kell a fővárossal.

Demszky Gábor hozzátette: nem szeretnék, ha egy, a területet megvásárló magánbefektető döntene arról, milyen infrastruktúra épüljön ki a Nyugati pályaudvar környékén, ezért négyoldalú megegyezésen kell alapulnia annak a tervnek, amely lehetővé teszi az alulhasznosított terület megfelelő beépítését.

Jó, de mégse

Ikvai-Szabó Imre városfejlesztési főpolgármester-helyettes szerint a kormányzati negyed remek ötlet volt, de nem jó.

"Remek ötlet volt, maximálisan támogattuk, jó terv volt, jó tender, de a piac nem igazolta vissza. Amit pedig a piac nem igazol vissza, az nincs, az nem jó. Ezért a döntés (a beruházás megállításáról) helyes volt" - jelentette ki Ikvai-Szabó Imre.

A városfejlesztési főpolgármester-helyettes közölte, hogy csütörtökön tárgyalt a kormány és a területen érdekelt Demján-csoport képviselőjével.

Ikvai-Szabó Imre hozzátette: abban maradtak, hogy bár a kormányzati negyed projekt megállt, folytatják a tárgyalásokat a telek sorsáról a kerülettel, a kormánnyal és a magánbefektetővel.

Annyit lehet tudni - mondta a főpolgármester-helyettes -, hogy az állam tulajdonában levő telkek értéke 30 százalékkal nőtt.

Választ várnak

Érdemi választ vár a pályázati anyagára a kormányzati negyedre érvényes ajánlatot tevő konzorcium egyik tagja, az Europolis Kft. - közölte a társaság ügyvezetője.

Szél Csaba az InfoRádióban elmondta: részletes gazdasági indoklást várnak, mert a kormány döntését nem tartják indokoltnak.

Az üzletember hangsúlyozta: ennek ismeretében döntenek arról, hogy indítanak-e kártérítési pert.

Szél Csaba úgy fogalmazott: a társaság mögött lévő gyakorlati tapasztalat és pénzügyi garanciák lehetővé tették volna, hogy az elvárásoknak megfelelően épüljön fel a kormányzati negyed, a pályázati kiírás szerinti 700 napos határidővel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×