Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nincs végrehajtási rendelet az egészségbiztosítási törvényhez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jövő kedden tárgyal az MSZP parlamenti frakciója a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött egészségbiztosítási törvényről. Battonya szocialista polgármestere azt mondta: nem szavazza meg újra a jogszabályt, ha a végrehajtási rendeletek ellentétesek lesznek a törvény szellemével. Ilyenek eddig nem készültek, jóllehet a parlament a február 11-i első ülésén foglalkozni akar a kérdéssel.

Nem került szóba az egészségbiztosítás a szocialisták idei első, informális frakcióülésén. A négyórás tanácskozás után a párt frakcióvezető-helyettese azt mondta, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának február 11-i kezdetéig minden kedd délután lesz tanácskozás. Az egészségüggyel jövő héten foglalkozik a képviselőcsoport, a módosító indítványokról pedig február 4-én dönt - mondta Mesterházy Attila.

Vélemény azonban addig is van. Battonya szocialista polgármestere - bár december 17-én megszavazta a törvényt - februárban már nem biztos, hogy így tesz.

"A szavazóim 70 százaléka nem támogatja a törvény"


Az Országgyűlés a tavaszi ülésszakban újra dönthet az egészségbiztosítási törvényről, Sólyom László köztársasági elnök ugyanis megfontolásra visszaküldte azt a parlamentnek. Karsai József várja a törvényt kiegészítő végrehajtási rendeleteket.

"Ha nincs kész, akkor nem fogok szavazni" - mondta a polgármester, aki hozzátette: helyi szavazóinak a 70 százaléka nem támogatja az egészségbiztosítás ilyen irányú reformját.

A kérdésre, hogy a szavazók akarata, vagy a végrehajtási rendeletek milyensége-e az erősebb, Battonya polgármestere azt mondta: a két kérdést együtt kell vizsgálnia.

A politikus egyetért Tóth Károly szocialista képviselő indítványával, amely eltörölné a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Karsai József azt mondta, a törvény nem biztosítja az állampolgárok számára, hogy megúszhatják a 300 forint kifizetését.

A szocialista polgármester hozzátette, több biztosítós rendszert nem fog megszavazni, de szerinte a jelenlegi tervezetben nem is szerepel ilyen.

Hanganyag: Nagy Tamás