eur:
395.05
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Vezéráldozatra készül Demszky?

A Népszabadság arról ír, hogy az előnytelen metrószerződések miatt a főpolgármester beáldozná bizalmasát, a metró-projektigazgatóság második emberét, Gulyás Lászlót. Gulyást tavaly tavasszal váltották le vezetői állásából, amikor tudatta a nyilvánossággal, hogy a 2009-es - azóta egyébként 2011-re módosított - átadási határidőt nem tudják tartani. A Népszabadság információi szerint ha Gulyás László végleg távozna a DBR-től, akár több tízmillió forintos végkielégítést is kaphatna.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy ma összeül a kormánykabinet, amely szót ejt a kormányzati negyedről is. Ezt az SZDSZ elnöke már egy hónappal ezelőtt éles kritikával illette.

Január 15-én lesz a parlamenti képviselőcsoport következő informális ülése, amelyen már komolyabb részvétel várható, ekkor esik szó ugyanis az egészségbiztosítási törvényről, így többek között Tóth Károly újabb indítványát is tárgyalják a vizitdíj és a napidíj eltörléséről.

Végleges döntést csak az egész frakció hozhat február 4-én. A Magyar Nemzet információi szerint Tóth Károly javaslatának 14-16 támogatója is lehet a frakcióban.

A kormányfőt többször kritizáló Karsai József, valamint az egészségbiztosítási törvény végszavazásáról igazolatlanul hiányzó Farkas Imre támogatni fogja a kezdeményezést.

Az Index arról ír, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök, utazó nagykövet tavaly 11 úton vett részt. A jószolgálati túrák összesen 12 millió forintot kóstáltak. Igaz, csak azért ennyi, mert 6,5 utazó nagyköveti kirándulás költségét a meghívó fél fizette. Részletek az Indexen.

A Népszabadság arról ír, hogy antigraffiti kommandó alakulhat a körúton. A Nagykörút ma Európa legjobban összefirkált útvonala.

Bojár Iván András, Budapest városarculati tanácsnoka szerint a firkálás nem csak esztétikai probléma, hatással van az ingatlanárak alakulására is. Ha a lakóközösségek összefognának, havi 3-5 ezer forintért létre lehetne hozni egy 24 órás antigraffiti szolgálatot.

Budapesten durván egytucat firkamentesítő cég működik - jegyezte meg Bojár Iván András. Nyolcvan közös képviselő már jelezte, érdekelné az opció.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy kvótaháború dúl Ausztriával a cukoripar terén. Az osztrák kézben lévő petőházi cukorgyárban osztrák cukorrépát dolgoznak fel, miközben a hazai cukorrépa-termesztők csak vegetálnak, és gyárbezárásokról szólnak a hírek.

A hazai termesztők komoly gondokkal küzdenek, mivel az itthoni átvételi tarifák csökkentek. A magyar gyártók az uniós cukorreform nyomán az uniós csatlakozás idején megkapott kvóta feléről már lemondtak.

Ezzel már azt a cukormennyiséget sem tudjuk előállítani, amennyi a belső fogyasztáshoz elegendő lenne. Az utóbbi években a cukorimport mennyisége 50-60 ezer tonna volt, ami a petőházi és a szolnoki gyárak várható bezárása miatt valószínűleg megkétszereződik.

Az Index arról számol be, hogy egy új, 11 éves napciklus első napfoltja jelent meg az északi féltekén. A napfoltok az intenzív mágnesesség területei. Az alacsony napfolttevékenység időszakában is előfordulhat évente 1-1 napkitörés.

Hogy hogyan alakul a napfolttevékenység, szakértők szerint is nehéz megjósolni. Annyi bizonyos, hogy a napkitörések a műholdas összeköttetésben okozhatnak zavart, így a GPS-re és a távközlésre lesz hatással.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy rajzfilm készülhet az egészségügyi reformról. Bár a reform sorsa még nem dőlt el, a szaktárca már pályázat útján keresi a több-pénztáras biztosítási rendszer bevezetésének kommunikációs tanácsadóját.

Az állampolgárok december vége óta már találkozhatnak az egészségügyi reform mellett kardoskodó reklámokkal. Van olyan terv is, amely rajzfilmmel népszerűsítené a több-biztosítós modellt. A minisztériumnak kommunikációra 310 millió forintja van, ennek jelentős részét az egészségügyi reformra fordítják.

A Pénzcentrum arról ír, hogy reneszánszát éli a póker. A tévécsatornák mára hazánkban is kapkodnak a különböző események közvetítési jogaiért, az egyszerű néző pedig annyit lát, hogy egyesek óriási vagyonokkal állnak fel az asztaltól. A pókerlázzal legjobban a pókertermek járnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×