Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rátámadott a bíróra az elítélt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bírókra és ügyvédekre támadt egy 51 éves férfi a Pest megyei bíróságon; a bírónő és az ügyvédnő súlyosan megsérült, rohamkocsi vitte őket kórházba. Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke azonnal tárgyalásokat kezdeményezett az igazságügyi és rendészeti miniszterrel a bírósági tárgyalások védelméről.

Egy cselekvőképességi ügy polgári perének befejezésekor a férfi - akinek a cselekvőképességéről kellett volna dönteni a bíróságnak - felkapott egy fémlábú széket, és a bírónőre támadt. Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette a támadás részleteit.

A támadás két áldozatát - a bírónőt és az ügyvédnőt - rohammentő szállította kórházba, a kollégája védelmére siető bíró saját felelősségére hazament, pedig Lomniczi Zoltán szerint neki is eltörhetett a karja.

A bírósági fogalmazó ijedtében az asztal alá menekült, a harmadik bíró pedig sokkos állapotba került. A férfit a rendőrség őrizetbe vette, ellene hatóság elleni erőszak vádjával indul nyomozás.

Lomnici Zoltán és Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke is elítélte a történteket. Lomnici Zoltán azt mondta, tárgyalásokat kezdeményez az igazságügyi és rendészeti miniszterrel, hogy legalább a kiemelt tárgyalásokon legyen jelen rendőr. Tavaly 21 alkalommal fenyegettek, vagy inzultáltak bírót.

Hanganyag: Molnár Anikó