eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Miből lesz hiánycikk a hideg időben?

Hiánycikké vált az útszóró só. Az elmúlt napok hideg időjárása és az ónos eső miatt szinte mindenütt elfogyott a készlet. Az újabb szállítmányokat a legtöbb forgalmazó a hét közepére várja.

A jeges járdákra tonnaszámra szórják ezekben a napokban a síkosságmentesítő anyagokat. A kifejezetten erre a célra forgalmazott útszóró só azonban elfogyott.

Az InfoRádió felhívott több barkács- és nagyáruházat, illetve más forgalmazót, de a cégek általában szerda-csütörtökre várják a következő szállítmányokat.

Nemcsak a só fogyott el, hanem a homokkal kevert só és a zeolit is, amit szintén a jegesedés megszüntetésére használnak. Utóbbi lényegesen drágább, mint a só, mégis, az utolsó adagot is elvitték.

Több önkormányzat egyébként tiltja a só használatát. Hogy mennyire megugrott a kereslet a síkosságmentesítők iránt, azt jól mutatja, hogy az egyik kereskedő elmondta: az utóbbi hét napban annyi útszóró sót adtak el, mint egész decemberben.

Ugyanez a kereskedő úgy látja, a mostani hiány egyik oka, hogy a tavalyi enyhe tél miatt a társasházak többsége nem gondolt a készletezésre.

A lakóközösségeknek fővárosi rendelet írja elő, hogy gondoskodniuk kell a jégmentesítéshez szükséges készletekről. Az önkormányzatokhoz valószínűleg hiába fordulna az, aki most nem tud sót beszerezni.

A budapesti kerületek közül találomra Erzsébetváros önkormányzatánál érdeklődtünk.

Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy csak abban a kerületben 1.300 társasház van, és amellett, hogy nincs megfelelő raktáruk, azt sem tudnák kiszámolni, mennyi szóróanyagot tároljanak.

A hiány várhatóan egy-két napon belül enyhül, vagy megszűnik, mert a kamionok, egyenként 24 tonna sóval hamarosan elindulnak az üzletekbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×