eur:
393.35
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kormányzati negyed: a beruházás szünetel - a nap legfontosabb hírei

Megállítja a kabinet a kormányzati negyed beruházást - jelentette be a kormányszóvivő. Budai Bernadett hozzátette: a tervezőmunka folytatódik, mert a kabinet nem tett le arról a tervéről, hogy a kormányzati negyed építésére kijelölt területen új városközpont jöjjön létre.

A kormányszóvivő közölte azt is, hogy a projektiroda az év végéig tovább működik, elkészíti a beruházás terveit, majd elszámol, ezt az Állami Számvevőszék ellenőrizné. Budai Bernadett indoklásképpen hozzátette: január elejére már csak egyetlen olyan vállalkozás maradt, amelyik ténylegesen indulni kívánt a beruházásért. Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: pártja azt követeli a kabinettől, hogy nevezze meg a kormányzati negyed beruházásának felelőseit, és hozza nyilvánosságra, pontosan mire fordították az eddig elköltött 632 millió forintot.

12 milliós végkielégítéssel távozik a 4-es metró projektigazgatója

Közös megegyezéssel távozik posztjáról a DBR Metró Projekt Igazgatóság igazgatóhelyettese - közölte a Budapesti Közlekedési Zrt. sajtóirodája. Gulyás László - aki a tájékoztatás szerint január 2-a óta felmondási idejét tölti - az InfoRádiónak nem kívánta megerősíteni távozását, és indokolni annak okát. Sajtóinformációk szerint azért kell távoznia a vezetőnek, mert kiderült: rosszul kötötték meg a metró kivitelezési szerződéseit, így nem kérhető számon a Fővám téri állomás építőjén, a Hídépítő Rt.-n a munkálatok csúszása.

Közösen a digitális írástudatlanság ellen


Szakmai kezdeményezésre a parlamenti pártok egy-egy politikusa közös nyilatkozatban fejezte ki elkötelezettségét a digitális írástudatlanság felszámolása mellett. Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum főtitkára az aláírás után elmondta: jelenleg az információs társadalom vívmányait, főként az internetet az ország 60 százaléka nem használja. Dombi Gábor szerint lehetetlen Magyarországon két év alatt 3 millió embert bevonni az információs társadalomba, ám egymillióra van esély, és már ez is jelentős előrelépés lenne.

Szigorít az ORFK


Megváltoztatná a jövő évtől az úgynevezett ruházati utánpótlási illetmény kiutalási rendjét a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója azt mondta: a jelenleg nettó 100 ezer forint nagy részét 2009-től egy elkülönített számlára utalnák, hogy a pénzt csak munkaruhára lehessen elkölteni. Sipos Gyula az InfoRádióban elmondta: a ruhapénz jelenleg az évi köztisztviselői illetményalap 250 százaléka, ám a dolgozók ennek az összegnek csak mintegy öt százalékát fordítják valóban munkaruhára, a többi pénzt a megélhetésükre költik."A kormány elveszi a lehetőséget a tanulni vágyó fiataloktól"

A Fidesz szerint az óvodáktól, iskoláktól, valamint a tanulni akaró fiataloktól veszi el a pénzt és a lehetőséget a kormány oktatáspolitikája. Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: nem elég szakmai reformokat végrehajtani, jelentős forrásokra is szükség van az oktatásban. A volt oktatási miniszter hozzátette: Magyarországon ennek éppen az ellenkezője történik, a közoktatásban folytatódik a normatívák felmenő rendszerű csökkentése, és a mostani tanévben már 25-30 milliárd forinttal kevesebb lesz a támogatás. Az oktatási tárca államtitkára szerint 2008 a megújulás, a fejlesztés éve lesz. Arató Gergely azt mondta: több száz intézmény újulhat meg, és csaknem 100 milliárd forintos értékben írnak ki pályázatokat. A politikus arról is beszélt, hogy 1995 és 2005 között a GDP-bővülést meghaladó mértékben, 50 százalékkal nőtt az ágazat finanszírozása, és a pedagógusbérek is több mint 100 százalékkal emelkedtek.

A héten viszi a postás a megemelt nyugdíjakat

Budapesten és a nagyobb városokban holnap, más településeken január 14-én adja postára az emelt összegű nyugdíjakat az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. A pénzintézeti számlával rendelkezőknek január 11-én utalják az ellátást.

"Jól működik a schengeni rendszer"

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint az első napok tapasztalatai alapján begyakorlottan, rutinszerűen működik a schengeni határőrizeti rendszer. Takács Albert a röszkei határátkelőhelyen tett látogatásán azt mondta: az új, integrált rendőrség teljesíti a schengeni csatlakozásból adódó feladatokat. A politikus úgy vélte: a tapasztalatok alapján az osztrák lakosság fenntartása nem volt megalapozott, nincs olyan jel, amely akár Ausztriában, akár nyugatabbra a biztonsági kockázat növekedésére utalna.

Emelkedik a benzin és a gázolaj ára

Literenként bruttó 5-5 forinttal emelkedik szerdán a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára - közölte piaci forrásokra hivatkozva a távirati iroda. A Mol legutóbb december első felében változtatott az üzemanyag-árakon, akkor a gázolaj ára literenként 3, a benziné 2 forinttal csökkent.

Rátámadott a bíróra az elítélt

Három jogász is megsérült, köztük egy bírónő és egy ügyvédnő súlyosan, amikor rátámadt egy férfi az ügyét tárgyaló bírói tanács tagjaira a Pest Megyei Bíróságon. A polgári perben az 51 éves férfi cselekvőképességéről tárgyaltak. Az egyik kérdés annyira feldühítette, hogy felkapott egy vasszéket, és a tárgyaló bírákhoz vágta és verekedni kezdett. A dühöngőt egy rendész fékezte meg, ezután a kiérkező rendőrök őrizetbe vették. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke az eset után azt mondta: már évek óta szorgalmazzák, hogy legalább a kiemelt ügyek tárgyalásakor biztosítani kellene a rendőri védelmet a bíróságokon.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×