Bedőlt a kormányzati negyed terve

Infostart
2008. január 8. 14:29
Kihátrál a kormány a kormányzati negyed megépítésének terve mögül - értesült az index. Az internetes hírportál úgy tudja: a kabinet keddi ülésén született döntést délután jelentik be hivatalosan.

Január elejére már csak egyetlen olyan vállalkozás maradt, amelyik ténylegesen indulni kívánt a beruházásért - írja az index.

A visszalépett cégek legfőbb kifogása az volt, hogy a siettetett projekt pályázatára úgy kellett ár- és határidőajánlatot tenniük, hogy a negyednek még nincs elfogadott terve, és egy sor szakhatósági engedély is hiányzik.

A beruházás elhalasztását erősítette az is, hogy ingatlanpiaci szakértők szerint a tervbe vett 103 milliárd forintnál csak jóval kevesebbért értékesíthetők a kormányzati negyed miatt kiürülő ingatlanok, márpedig részben ebből az összegből fedezték volna az új Nyugati pályaudvar mögötti komplexum 140 milliárdos költségét.

Az index számításai szerint az új kormányzati negyed projekt eddig több mint 7 milliárd forintba került.

A kormány tavaly ősszel vágott bele a 140 milliárd forintos projektbe. Az építkezést a mintegy 110 milliárd forintot érő minisztériumi épületek eladásából fedezték volna.