Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Alig csökken a hálapénzadási hajlandóság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A háziorvosoknál egyáltalán nem, a kórházi orvosoknál is csak kis mértékben csökken a magyarok hálapénzadási hajlandósága - számolt be az InfoRádiónak kutatási tapasztalatairól a TÁRKI szociológusa. Sík Endre úgy véli: a hálapénz a közeljövőben nem tűnik el, a háziorvosoknál pedig valószínűleg mindig megmarad.

A háziorvosoknak a megkérdezettek negyede ad hálapénzt, ez stabil arány. A kórházakban ugyanakkor - főleg a szülészeten, a gyermekgyógyászatban és a sebészeten - gyakorlatilag mindenki ad hálapénzt az orvosoknak, bár úgy tűnik, hogy az arány csökkenőben van - mondta az InfoRádiónak a TÁRKI szociológusa.

Sík Endre szerint idővel a kórházi orvosok lényegesen kevesebb hálapénzt kapnak majd, jelenleg ugyanis az emberek azért fizetnek az orvosnak, mert abban bíznak, hogy így jobb ellátásban részesülnek.

Ha az intézményi feltételek javulásával ez a szemléletmód visszaszorul, akkor az emberek nem érzik majd kényszerítve magukat a paraszolvenciára - véli a szociológus.

A TÁRKI munkatársa úgy véli: nem csak az egészségügyi reform intézkedései miatt szorulhat vissza a hálapénz, vannak más, általános piaci változások is, amelyek ebbe az irányba hatnak.

A háziorvosok esetében azért nem szorul vissza a hálapénz, mert vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek ragaszkodnak ehhez a gyakorlathoz - közölte Sík Endre.

Az áltagosnál gyakrabban kap hálapénzt azoktól a betegektől a háziorvos, akik sűrűn fordulnak meg nála, valamint azoktól, akik megengedhetik maguknak, hogy ilyesmire pénzt áldozzanak; vagyis az idősek és a magasabb jövedelműek - mondta a szociológus.

Sík Endre szerint a jövőben a kórházakban csökkenhet a hálapénz, míg a háziorvosoknál bizonyos szinten mindig megmaradhat.

Hanganyag: Torda Júlia