Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A kormány elveszi a lehetőséget a tanulni vágyó fiataloktól\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány oktatáspolitikájával a tanulni vágyó fiataloktól veszi el a pénzt és a lehetőségeket - állítja Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára szerint azonban nem vonnak ki több pénzt az oktatásból.

2008-ban is csökkennek a közoktatási normatívák - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Hozzátette: a jelenlegi tanévben 25-30 milliárd forinttal jut kevesebb költségvetési támogatás az óvodáknak és az iskoláknak.

A politikus szerint úgy vonnak ki forrásokat, hogy bár a normatív támogatások összege nem változik, egyre magasabb csoportlétszámokat vezetnek be. Így a kormány a tanulni akaró fiataloktól veszi el a pénzt és a lehetőségeket.

"Magyarországon a GDP arányos ráfordítás jóval alacsonyabb, mint az OECD országok átlaga: 5,1 százalékos a 6,2-vel szemben. Pénz nélkül nem fog menni, akármilyen szakmai reformot találnak is ki a pedagógusok" - hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

Arató: 100 milliárd pályázatokra

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára elismerte, hogy Magyarország a GDP 5,16 százalékát fordítja az oktatásra, de hozzátette: évek óta az OECD átlagát meghaladó mértékben nő Magyarországon az oktatásra fordított összeg és a GDP-hez viszonyított aránya nagyjából azonos a velünk azonos fejlettségű országokéval - Csehországéval, vagy Lengyelországéval azonos a GDP arányában. "A GDP-hez viszonyítva a legalacsonyabb adat egyébként 1999-ben, tehát Pokorni Zoltán minisztersége idején volt" - tette hozzá.

Arató Gergely elmondta, hogy újabb forrásokat nem vonnak ki az oktatásból, a korábban bejelentett intézkedéseket hajtják végre. Hozzátette, idén több száz intézmény újulhat meg, és csaknem 100 milliárd forintos értékben írnak ki pályázatokat szakmai fejlesztésekre, képzési módszerek bevezetésére, valamint integrációra.

Hanganyag: Sigmond Árpád