eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hogyan jelentsék be, hogy nem lesz kormányzati negyed?

Egyelőre nem tudni, hogy a többször módosított január 16-i határidőig kihirdeti-e a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a kormányzati negyed építési pályázatának győztesét. Mindössze egy jelölt van, akinek a pályázati anyagát a kormány váratlanul bekérte vizsgálatra. A Népszabadság úgy tudja, a kabinet 2010-ig jegeli a projektet.

Még december 28-án is úgy nyilatkozott az InfoRádiónak a kormányzati negyed kommunikációs vezetője, hogy még 2007-ben kihirdetik az épületegyüttes felépítésére és üzemeltetésére kiírt pályázat eredményét. Láng Balázs akkor beszélt erről, amikor még úgy volt, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak két konzorcium közül kell kiválasztania a győztest.

"95 százalékban az ajánlott ár dönt a két konzorcium között. Tehát az a konzorcium győz, amelyik olcsóbban vállalja, hogy 25 éven keresztül üzemelteti, karbantartja ezt az épületegyüttest, és természetesen meg is építi. Gyakorlatilag a végleges ajánlat felbontása után 10 másodperccel eldönthető, hogy ki győzött" - mondta akkor.

Visszalépés és csúszás

Győztes viszont azóta sincs. A Wallis még aznap visszalépett, az egyedüliként talpon maradt KÉSZ Közép-Európai Építész Kft. pályázati anyagát pedig bekérte a kormány további vizsgálatra. A kabinet ez után jelentette be, hogy ismét csúszik az eredmény határideje: a győztest január 16-án nevezik meg. Erről Budai Bernadett kormányszóvivő beszélt az InfoRádiónak.

"A kormánykabinet december közepén tekintett utoljára a projektre, és a hét elején ezt ismét megteszi annak érdekében, hogy meg tudja vizsgálni, hogyan is áll ez a projekt, mit kell még tenni. Meg kell nézni azt az egyetlen benyújtott pályázatot is, amit december 29-én nyilvánosságra hoztak, hogy milyen ez a pályázat, megfelel-e mindenben az elvárási kritériumoknak, és azután lehet erről döntést hozni" - jelentette ki a kormányszóvivő.

A Népszabadság viszont úgy látja, nem lesz döntés, a kérdés már csak az, hogy hogyan jelentsék be: vége a projektnek.

A Fidesz elszámolást követel

A Fidesz mindeközben követeli, hogy a kormány számoljon el azzal, hány százmillió forintot költött el a kormányzati negyed előkészítésére.

Szijjártó Péter szóvivő közleményében azt írta, a projekt és annak bukása tökéletesen bizonyítja a kormány szociális érzéketlenségét és alkalmatlanságát.

Daróczi Dávid kormányszóvivő minderre úgy reagált, hogy továbbra is az eredeti tervek szerint halad a kormányzati negyed építése, az eddigi költségek pedig nem jelentettek plusz terhet a lakosságnak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa és Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×