Hogyan jelentsék be, hogy nem lesz kormányzati negyed?

Infostart
2008. január 7. 21:16
Egyelőre nem tudni, hogy a többször módosított január 16-i határidőig kihirdeti-e a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a kormányzati negyed építési pályázatának győztesét. Mindössze egy jelölt van, akinek a pályázati anyagát a kormány váratlanul bekérte vizsgálatra. A Népszabadság úgy tudja, a kabinet 2010-ig jegeli a projektet.

Még december 28-án is úgy nyilatkozott az InfoRádiónak a kormányzati negyed kommunikációs vezetője, hogy még 2007-ben kihirdetik az épületegyüttes felépítésére és üzemeltetésére kiírt pályázat eredményét. Láng Balázs akkor beszélt erről, amikor még úgy volt, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak két konzorcium közül kell kiválasztania a győztest.

"95 százalékban az ajánlott ár dönt a két konzorcium között. Tehát az a konzorcium győz, amelyik olcsóbban vállalja, hogy 25 éven keresztül üzemelteti, karbantartja ezt az épületegyüttest, és természetesen meg is építi. Gyakorlatilag a végleges ajánlat felbontása után 10 másodperccel eldönthető, hogy ki győzött" - mondta akkor.

Visszalépés és csúszás

Győztes viszont azóta sincs. A Wallis még aznap visszalépett, az egyedüliként talpon maradt KÉSZ Közép-Európai Építész Kft. pályázati anyagát pedig bekérte a kormány további vizsgálatra. A kabinet ez után jelentette be, hogy ismét csúszik az eredmény határideje: a győztest január 16-án nevezik meg. Erről Budai Bernadett kormányszóvivő beszélt az InfoRádiónak.

"A kormánykabinet december közepén tekintett utoljára a projektre, és a hét elején ezt ismét megteszi annak érdekében, hogy meg tudja vizsgálni, hogyan is áll ez a projekt, mit kell még tenni. Meg kell nézni azt az egyetlen benyújtott pályázatot is, amit december 29-én nyilvánosságra hoztak, hogy milyen ez a pályázat, megfelel-e mindenben az elvárási kritériumoknak, és azután lehet erről döntést hozni" - jelentette ki a kormányszóvivő.

A Népszabadság viszont úgy látja, nem lesz döntés, a kérdés már csak az, hogy hogyan jelentsék be: vége a projektnek.

A Fidesz elszámolást követel

A Fidesz mindeközben követeli, hogy a kormány számoljon el azzal, hány százmillió forintot költött el a kormányzati negyed előkészítésére.

Szijjártó Péter szóvivő közleményében azt írta, a projekt és annak bukása tökéletesen bizonyítja a kormány szociális érzéketlenségét és alkalmatlanságát.

Daróczi Dávid kormányszóvivő minderre úgy reagált, hogy továbbra is az eredeti tervek szerint halad a kormányzati negyed építése, az eddigi költségek pedig nem jelentettek plusz terhet a lakosságnak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa és Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást