Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszaélésekre adhat lehetőséget a vöröskereszt jóhiszeműsége?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Vöröskereszttől perselyeket lehet kérni adománygyűjtésre. Mivel a kölcsönzésnek nincs szigorú szabályozása, elképzelhető, hogy egyesek ezzel megpróbálnak visszaélni.

Egy agydaganatos kislány kezelésére gyűjtött pénzt két anyuka a Magyar Vöröskereszttől 15 ezer forintért bérelt urnába.

Egyikük, Horváth Ildikó az InfoRádiónak elmondta: három hónapra kérték a gyűjtőládát, amelyet először a beteg kislány óvodájában, később a gyerek nővérének iskolájában, végül egy benzinkúthálózat egyik töltőállomásán helyeztek el.

A három hónap alatt közel 700 ezer forintot sikerült összegyűjteniük a szervezőknek - mondta a szülő, aki hozzátette: a ládát csak a vöröskereszt munkatársainak jelenlétében lehetett felnyitni és kiüríteni.

Horváth Ildikó szerint ez a rendszer jól működik, visszaélésre nem ad lehetőséget.

Az anyuka szerint a módszer azért is jobb az adományszámla-nyitásnál, mert az adakozók számára egyszerűbb a készpénzt átadni vagy bedobni valahová, mintha banki utalással kellene eljuttatni a címzetthez.

Nincs szabályozás

Bizalmi alapon ad a Magyar Vöröskereszt adománygyűjtő perselyeket. A Magyar Vöröskereszt főigazgatója szerint sok esetben nincs lehetőségük leellenőrizni azokat, akik ezt kérik. Czimbalmos Ágnes az InfoRádiónak azt mondta: nincs tudomása arról, hogy ezeket a ládákat pénzért adnák bérbe.

A főigazgató közölte: az adománygyűjtő ládák kölcsönzésének nincs igazi szabályozása, a szervezetek önállósága nagy.

Az országos igazgatóságnál az a szabály, hogy ha bejön valaki és kér ilyen gyűjtőládát, akkor "adunk" neki, de pénzt nem kérünk - tette hozzá.

"Nagyon meglepett, ami a riportban elhangzott" - utalt Czimbalmos Ágnes a két fiatal nő által az InfoRádióban elmondottakra, mivel a persely bontásakor sincsenek jelen.

A főigazgató elmondta: igyekszenek ellenőrizni, hogy kiknek adnak perselyt, de erre nincs mindig lehetőségük.

Nagyon kellemetlen lehet nekünk, ha valaki odajön hozzánk, és mi azt mondjuk, nem adunk perselyt, majd ebből sajtóhír lesz. Az terjedne el, hogy a vöröskereszt nem támogatja a betegeket, rászorulókat - tette hozzá.

Czimbalmos Ágnes elismerte, hogy így akaratlanul akár csalókat is támogathatnak.

Hanganyag: Sánta András