Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több ezer ember kerülhet vissza a munkaerőpiacra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szemléletváltásra van szükség a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása terén - vallja Juhászné Lévai Katalin. Az Országgyűlés Esélyegyenlőségi és fogyatékosügyi albizottságának alelnöke szerint a jövőben a megmaradt munkaképességet kell vizsgálni, és ha ez megfelelő fokú, átképzéssel az illető akár a régi munkahelyére is visszakerülhet. A munkáltatókat különböző támogatással arra ösztönöznék, hogy továbbra is alkalmazzák a megváltozott munkaképességű dolgozóikat.

Öt-hatezer ember kerülhet vissza a munkaerőpiacra az új rehabilitációs rendszerrel - közölte az Országgyűlés Esélyegyenlőségi és fogyatékosügyi albizottságának alelnöke.

Juhászné Lévai Katalin az InfoRádióban elmondta: a január elsején hatályba lépett törvény szerint a jövőben azt kell vizsgálni, hogy a megváltozott munkaképességűeknek melyek a megmaradt és a fejleszthető képességeik.

A szocialista politikus hozzátette: az átképzéshez maximum 3 évig kaphat úgynevezett rehaibilitációs járadékot a munkavállaló.

Juhászné Lévai Katalin hangsúlyozta: ma Magyarországon 800 ezer rokkantnyugdíjas van, közülük 200 ezren szociális járadékot kapnak, míg a III. rokkantsági csoportban, azaz a munkaképességüket 67 százalékban elvesztettek között 250 ezer aktív korú, azaz 55 év alatti van.

A szocialista politikus szerint a törvény az új belépőkre, azaz az ellátást 2008. január 1-től igénylőkre vonatkozik, a kérelmeket pedig a nyugdíjfolyósítási igazgatóságokon kell benyújtani.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa