eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Több ezer ember kerülhet vissza a munkaerőpiacra

Szemléletváltásra van szükség a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása terén - vallja Juhászné Lévai Katalin. Az Országgyűlés Esélyegyenlőségi és fogyatékosügyi albizottságának alelnöke szerint a jövőben a megmaradt munkaképességet kell vizsgálni, és ha ez megfelelő fokú, átképzéssel az illető akár a régi munkahelyére is visszakerülhet. A munkáltatókat különböző támogatással arra ösztönöznék, hogy továbbra is alkalmazzák a megváltozott munkaképességű dolgozóikat.

Öt-hatezer ember kerülhet vissza a munkaerőpiacra az új rehabilitációs rendszerrel - közölte az Országgyűlés Esélyegyenlőségi és fogyatékosügyi albizottságának alelnöke.

Juhászné Lévai Katalin az InfoRádióban elmondta: a január elsején hatályba lépett törvény szerint a jövőben azt kell vizsgálni, hogy a megváltozott munkaképességűeknek melyek a megmaradt és a fejleszthető képességeik.

A szocialista politikus hozzátette: az átképzéshez maximum 3 évig kaphat úgynevezett rehaibilitációs járadékot a munkavállaló.

Juhászné Lévai Katalin hangsúlyozta: ma Magyarországon 800 ezer rokkantnyugdíjas van, közülük 200 ezren szociális járadékot kapnak, míg a III. rokkantsági csoportban, azaz a munkaképességüket 67 százalékban elvesztettek között 250 ezer aktív korú, azaz 55 év alatti van.

A szocialista politikus szerint a törvény az új belépőkre, azaz az ellátást 2008. január 1-től igénylőkre vonatkozik, a kérelmeket pedig a nyugdíjfolyósítási igazgatóságokon kell benyújtani.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×