eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Sokkoló drágulások várhatóak idén

Csúcson az energia- és élelmiszerárak a világpiacokon, amit már a hazai vállalkozások is megéreznek. Ezért a sütő- és a tejipari vállalkozások várhatóan 12-15 százalékos áremelést hajtanak végre az év első hónapjaiban.

A Népszabadság arról ír, hogy számlát ugyan nem, de részletes tájékoztatót adniuk kell a házi- és a fogorvosoknak a kezelésről mindaddig, amíg az egészségbiztosítási törvény hatályba nem léphet. Ugyanis a kormány egy korábbi, nem kellően átgondolt jogszabály javítását is összecsomagolta a pénztártörvénnyel, ezt viszont a köztársasági elnöki vétó miatt nem lehetett kihirdetni. Így aztán hatályban maradt az a tavaly előtt hozott rossz törvény, amelyik szerint a háziorvosoknak 2008. januártól tételes elszámolást kell adniuk a pácienseiknek, hogy azok tudják, mennyibe kerül a biztosítónak az ellátásuk. Ám mivel a háziorvosi szolgáltatásokat átalányban finanszírozza az OEP, az egyes orvosi műveleteknek sincs külön ára, tehát "kvázi" számlát sem lehet adni. Ezt időközben a kormány is belátta, és a pénztártörvényben mentesíttette volna a háziorvosokat e kötelezettség alól. De a törvényt az államfő egyelőre nem írta alá. A hatályos törvény értelmében tehát számlát kell adni.

A Magyar Nemzet arról ad hírt, hogy egyre több a feketemunkás. Korántsem riasztotta ugyanis el a megnövelt adóhatósági szigor a hazai munkáltatókat az illegális foglalkoztatástól - derül ki az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség legfrissebb adataiból. Sőt, míg 2006-ban az ellenőrzött munkások 23 százaléka dolgozott feketén, addig tavaly már minden harmadik dolgozót foglalkoztattak illegálisan. Szakértők továbbra is az uniós viszonylatban kiugróan magas élőmunka-terhek csökkentésében látják a probléma megoldását.

Az Indexen mindent megtudhatnak a számlatömbökről. Erre azért van szükség, mert lényeges változások történtek a számlák, számlatömbök, nyugtanyomtatványok terén, és az új szabályok be nem tartását súlyosan büntethetik: a magánszemélyeket 200 ezer forintig, míg más adózókat félmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatja az APEH. Ha tavaly vásárolt számlatömbünk van, akkor ötven százalék az esélyünk arra, hogy pechünk van és ötven százalék, hogy szerencsénk. A gyártás éve dönti el, hogy melyik. Az idén már csak tavaly gyártott számlátömböket lehet használni, de 2007 első felében még korábbi sorozatok is forgalomban voltak. Így lehet, hogy még tavaly június 30-a előtt szereztünk be 2007 előtt gyártott számlatömböt. Persze joggal adódik a kérdés, honnan derül ki, hogy az adott számla mikor gyártott tömbből való. Nos, ha 2007 első felében szereztük be a tömböt, akkor a beszerzésről kiállított számláról tudhatjuk ezt meg, ha pedig az év második felében vettük a számlatömböt, akkor a számlára már felesleges volt ráírni a gyártás évét, mivel július 1-jétől csak az új típusú tömböt lehetett árusítani.

A Világgazdaság ársokkot vetít előre az idei évre: csúcson az energia- és élelmiszerárak a világpiacokon, amit már a hazai vállalkozások is megéreznek. Ezért a sütő- és a tejipari vállalkozások várhatóan 12-15 százalékos áremelést hajtanak végre az év első hónapjaiban. Kőolajpiaci szakértők 2008-ra 8,32 százalékkal magasabb átlagárral számolnak. Az energia drágulása a bioüzemanyag alapjául szolgáló kukorica árát is magasan tartja, jelenleg 11 éves csúcson jegyzik a világ legnagyobb gabonatőzsdéjén, Chicagóban. A világ búzakészletei 30 éves rekordszintre csökkenhetnek május végéig. Az arany ára történelmi rekordot döntött, elemzők az idén további 50 százalékos áremelkedést is el tudnak képzelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×