eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Palócz: "Egy sötét alagútba rohanunk"

A kormány jól számolt, amikor azokat a bevételeket jelölte meg, amelyek a költségvetésben szerepelnek, igaz, nem is maradt lehetősége arra, hogy ismét szavahihetetlenné váljon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. Palócz Éva úgy véli: az egészségügy közgazdasági értelemben nincs válságban, ugyanakkor a magyar orvosok fizetése fenntarthatatlanul és megalázóan alacsony, ezzel a kérdéssel azonban az új egészségbiztosítási rendszer nem foglalkozik.

Jól számolt a kormány a 2007-es költségvetésben szereplő bevételekkel, de nem is volt más lehetősége: nem válhatott ismét szavahihetetlenné, hiszen az emberek bizalmát már eljátszotta - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója.

A bevételek végül sokkal magasabbak lettek, ennek legfőbb oka a gazdaság kifehéredési folyamata: egyre többen fizetik be például a járulékokat - tette hozzá Palócz Éva.

A konjunktúrakutató intézet vezérigazgatója úgy véli: a kifehéredésből származó pótlólagos bevételt a kormány csak az adóterhek csökkentésével tudja újra elosztani.

Kisebb változás is elég lett volna

Az egészségügy közgazdasági értelemben nincs válságban - jelentette ki a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, aki ugyanakkor úgy véli, hogy a nyugdíjrendszer tarthatatlan.

Palócz Éva úgy véli, hogy közgazdasági szempontból az egészségügyben kisebb változás is elég lett volna. A szakértő szerint a gyógyszerkassza átalakítása nagyon fontos volt, mivel az állam kiadásai 2002 és 2006 között itt rohamosan emelkedtek, 2007-ben pedig sikerült megállítani a folyamatot.

A magyar egészségügy, ellentétben más ágazatokkal, egyáltalán nem költ többet a GDP arányában, vagyis az ország fejlettségéhez képest, mint a szomszédos államok, sőt, kisebbek a kiadásai.

A pénzt ugyanakkor nem hatékonyan használják fel, mert az egészségügy rendszere rosszul működik - közölte a konjunktúrakutató intézet vezérigazgatója.

Reformot csak támogatással

Az elemző szerint az emberek akarata ellenére nem lehet reformot végrehajtani, még akkor sem, ha az új rendszer jobb is lenne, mint a jelenlegi.

"Elég ijesztő, hogy egy hétvégén húsz ember összehajolt, és amit egymást gyúrva ki tudtak találni, az fogja meghatározni tízmillió ember egészségének jövőjét" - mondta Palócz Éva.

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint a vizitdíj bevezetése nem volt nehéz, ezt még feldolgozták az emberek, akik azonban nem látják, hogyan fog működni az új egészségügyi rendszer.

Alapvető kérdések

A szakértő szerint több kérdés is felmerül az egészségügy átalakítása kapcsán: egyebek mellett az, hogy mitől szűnik majd meg, megszűnik-e egyáltalán a hálapénz, vagy, hogy milyen forrásokból finanszírozzák majd a szektorban dolgozók jelenleg megalázóan alacsony bérét.

Egy sötét alagútba rohanunk - véli Palócz Éva, aki szerint az egészségügy átalakításának tervezete sok alapvető kérdést megoldatlanul hagy.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×