A betegszállítók változtatást sürgetnek

Infostart
2008. január 4. 16:59
Még csak négy napja választották szét a mentés és a betegszállítás feladatait, a betegszállító szervezetek pénteken már egyeztetést tartottak arról, hogyan lehetne működőképesebbé tenni a szolgáltatást.

Az Országos Betegszállítási Szolgálat közép-magyarországi regionális vezetője azt reméli, hogy az illetékes Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy-két héten belül változtat az ellátási területeken.

A szervezeteknek Pusztai Dezső szerint nagyjából 25-30 százalékkal növekedett a feladatuk, amire viszont nincs kapacitásuk.

Január 1-jétől az Országos Mentőszolgálat csak mentést végez, a betegszállítással pedig magáncégeket bízott meg az OEP. Ezek korábban is bekapcsolódtak ebben a feladatba, most azonban már kizárólagosan végzik a szállítást.

Az OEP a szállítók szövetségével egyeztetett arról, hogyan osszák fel az országot a vállalkozások között.

Bár a szövetség az egyenlőtlenségek miatt próbált ezen módosítani, belátták, hogy jelentős változtatásra nincs mód, ezért elfogadták az egészségbiztosító javaslatát - mondta Pusztai Dezső.

Ennek köszönhetően volt olyan szervezet, amely csak december 28-án szembesült azzal, hogy mekkora területet kell ellátnia, így ha akart volna, sem készülhetett volna fel a feladatra.

Ez az év első napjaiban jelentős problémákat is okozott, szerdán még sok háziorvos nem tudta, kit hívjon a betegéhez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást