eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nem volt zökkenőmentes a betegszállítás szervezése az új rendszerben

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint csütörtökön már nincsenek fennakadások a betegszállításban. Szerdán még több háziorvos arról panaszkodott, hogy nem tudják pontosan, mely cégeket kell hívniuk betegszállításkor. Győrfi Pál az InfoRádiónak elmondta: több mint 80 magáncég vállalta a betegek szállítását, de a szolgáltatásért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizet. A betegszállító cégeket tömörítő szervezet elnöke szerint komoly zavart okozott, hogy több beteget kellett utaztatniuk, mint ahányra számítottak.

Szerdán, az év első munkanapján a betegkísérőt, vagy még azt sem igénylő páciensek szállítását már nem a mentőszolgálat, hanem az Országos Betegszállító Szolgálat végezte, bár a rendszerben még voltak fennakadások - mondta az InfoRádiónak az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál közölte: akadtak olyan orvosok, akik nem tudták, milyen telefonszámon lehet megrendelni a betegszállítást, őket a mentőszolgálat munkatársai informálták.

A végrehajtásban már szerdán sem volt probléma - tette hozzá a szóvivő -, a betegeket a magánszolgáltatók szállították, a mentőszolgálat pedig az életmentést végezte.

Az új rendszer bevezetése utáni második napon, csütörtökön pedig már kevesebben fordulnak a mentőkhöz információért.

Kaptak tájékoztatást

Az elmúlt év utolsó napjaiban az Országos Alapellátási Intézet minden háziorvost levélben tájékoztatott a változásokról, a kórházak pedig az egészségügyi tárcától kapták meg a szükséges információkat - mondta Győrfi Pál, aki hozzáfűzte: a doktorinfo.hu honlapján és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár internetes oldalán is olvasható, hogy melyik megyében melyik betegszállító szervezet az illetékes.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője hangsúlyozta: a betegek számára, ha van érvényes társadalombiztosításuk, akkor szállítás továbbra is ingyenes.

"Az OEP fizeti a betegszállítást, csak éppen nem az állami mentőszolgálat, hanem valamelyik szerződött magáncég hajtja végre" - tájékoztatott Győrfi Pál.

Ugrásszerű növekedés

Voltak zavarok szerdán a betegszállításban, csütörtökre azonban javult a helyzet - mondta az InfoRádiónak a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke, aki szerint az orvosoknak meg kellene érteniük, hogy a változás nem nagy.

Bíró Ferenc közölte: az első napon országosan 28 százalékkal nőtt meg az igény, ennyivel több olyan embert kellett elszállítaniuk a cégeknek, akiknek nincs szükségük betegkísérőre, mint korábban.

Az egyesületi elnök szerint azért nőhetett meg ugrásszerűen a hívások száma, mert az Országos Mentőszolgálat olyan betegeket is átadott a magánszállítóknak, akiket korábban szakkísérettel szállítottak, ugyanakkor a feladat ellátásához szükséges pénzt "elvitte".
Túl sok

Az igények megnövekedése problémát okoz a betegszállítóknak, akiknek tartalékautókat kellett forgalomba állítaniuk, illetve több műszakban közlekednek, ugyanakkor gond, hogy szabály korlátozza a járműveik havi legnagyobb teljesítményét - mondta Bíró Ferenc.

A problémát jelezték az egészségügyi tárcánál, amely azonnal elrendelte a rendszer működésének megfigyelését - fűzte hozzá a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke.

Egyes megyékben előfordul kapacitáshiány, emiatt előfordul, hogy a betegeknek több időt kellett várniuk a szállításra, mint általában - tájékoztatott Bíró Ferenc.

Kérdések

Nincs olyan központi szám, ahol a háziorvosok felvehetik a kapcsolatot a terület szerint illetékes betegszállító céggel, az egyes vállalkozásokkal közvetlenül kell kapcsolatba lépniük a doktoroknak - mondta az InfoRádió által megkérdezett XVII. kerületi háziorvos.

Kertai Aurél nemrég tudta meg azt is, hogy a kerület, amelyben dolgozik, néhány másikkal egyetemben egy aszódi betegszállító céghez tartozik.

A Magyar Orvosi Kamara egykori háziorvosi szekciójának ügyvezetője közölte: ő nem kapott tájékoztatást arról, hogy kitől kell betegszállítót rendelnie, a helyi ÁNTSZ munkatársától tudta meg az illetékes cég elérhetőségeit.

Kertai Aurél szerint egyelőre nem lehet tudni, hogyan fog működni a rendszer, és milyen gyorsan tudják majd a vállalkozások teljesíteni a szállításokat.

A Szamaritánus Mentőszolgálat vezető főápolója szerint az egyik legnagyobb gond, hogy a betegszállítóknak nagyobb területet kell ellátniuk, de ehhez nem kaptak pluszforrásokat. Dávid Ferenc elmondta: társaságuk már hónapok óta túllépi az egészségbiztosító által meghatározott korlátot, mert olyan sok a munkájuk.

Elmondta azt is: ha a mentőszolgálat túlterhelt, akkor a betegszállítók ugyan mentést is vállalhatnak, ezt azonban az OEP nem fizeti ki nekik.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×