Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lendvai: \"Szili mégiscsak a tisztes középszerűség képviselője\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Paul Lendvai a Der Standard című liberális osztrák lap csütörtöki számában azt írta, hogy egy Gyurcsány Ferenc elleni esetleges MSZP-s puccs a szocialista párt öngyilkossága lenne.

A magyar születésű ausztriai publicista írását azzal a megállapítással vezette be, hogy Magyarország a reformok éllovasából mára Közép- és Kelet-Európa "beteg emberévé" vált: tavaly a legalacsonyabb növekedési rátát és a legmagasabb inflációs ütemet Magyarországon jegyezték fel az Európai Unióban.

Tekintettel azokra a negatív hatásokra, amelyeket a Gyurcsány-kormánynak az EU és a nemzetközi pénzügyi világ által dicsért takarékossági programja gyakorol az életszínvonalra, a látogató lépten-nyomon érzi az országra telepedő mély depressziót - írta.

A publicista hozzáfűzve: nem csoda, hogy az ünnepek alatt megjelenő szokásos interjúkból és esszékből is szinte kivétel nélkül a düh, a rossz hangulat, a gyűlölet és a türelmetlenség áradt.

Konrád György elemzésére hivatkozva azt írta, hogy az okok egyebek között a politikai elit csődjében, a polgárság hiányában, a gyámkodásra épülő viselkedési formákban és a politikai vezetés infantilis magatartásában kereshetők.

A közgazdászok emlékeztetnek: a politikusok téves prioritásokat szabtak meg a demokratikus újjászületést követően, az emberek pedig - részben a nagylelkű költekezési politikának és a különböző kormányok választási ígéreteinek köszönhetően, részben a feketegazdaságból származó, adózatlan jövedelmeknek betudhatóan - messze az ország lehetőségeit meghaladó színvonalon éltek - olvasható Paul Lendvai cikkében.

Sokan keserűségüket a változó összetételben 2002 óta kormányzó szocialista-liberális koalícióra, de leginkább a 2004 óta hivatalban lévő Gyurcsány-kormányra zúdítják - tette hozzá.

Ennek bizonyítékaként említette meg a szerző, hogy felmérések szerint az Orbán Viktor vezette Fidesz kétharmados többséghez jutna a parlamentben, ha most rendeznének választásokat.

Orbán mindenekelőtt azt szeretné, ha ügyesen irányított népszavazási kampányával maga buktatná meg Gyurcsányt. Mindazonáltal egyetlen reális remény létezik számára az elveszített hatalom visszahódítására: egy, a szocialista párton belüli Gyurcsány-ellenes felkelés még azelőtt, hogy 2010-ben véget ér a jelenlegi törvényhozási időszak. Legnagyobb reménységének Szili Katalin parlamenti elnök számít - vélekedik Paul Lendvai.

A szerző szerint azonban a "baloldali érzelmű és gyakran homályos nemzeti megfogalmazásokat" hangoztató házelnök nem pótolhatja Gyurcsányt, aki mindennek ellenére az egyetlen személyiség a baloldali táborban, aki képes felvenni a versenyt Orbánnal.

Szili széles körű népszerűsége ellenére mégiscsak a tisztes középszerűség képviselője - véli Lendvai.

A legkiválóbb közgazdászok, politikusok és írók a kormány radikális reformprogramját tekintik az egyetlen járható útnak a válságból való kitörésre - jegyezte meg végezetül.

A középszerűség puccsa Gyurcsány ellen öngyilkossággal érne fel annak a pártnak a számára, amelyet a megkérdezettek 70 százaléka még mindig korruptnak és hazugnak tart - írta Paul Lendvai.