Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A minisztérium is tudja, hogy életszerűtlen a szabály, mégis hatályba lépett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január 1-jétől a háziorvosoknak is elszámolási nyilatkozatot kell kitölteniük az ellátott betegekről, a járóbeteg-szakellátásban dolgozókhozhoz hasonlóan. A szabályozás az egészségügyi tárca államtitkára szerint is életszerűtlen, ennek ellenére hatályba lépett.

Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: a kormányban megvan a szándék arra, hogy egy törvénymódosítással "mentesítse" a háziorvosokat a januártól hatályos elszámolási nyilatkozatadás kötelezettsége alól.

Januártól a járóbeteg-ellátásban dolgozó gyógyítóknak és a háziorvosoknak is elszámolási nyilatkozatot kell kitölteniük. Ez tartalmazza, hogy mennyibe került a beteg kezelése a diagnózis alapján. A kórházaknak már tavaly megvolt ez a kötelezettségük.

Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: a háziorvosok esetében életszerűtlen a szabályozás, a tárca ezért szeretné a következő parlamenti ciklusban módosítani azt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a tárcában megvolt a módosítási készség ebben az ügyben. Az egészségbiztosítási törvény lett volna az, amely a háziorvosi kört kivette volna a szabályozási körből.

A törvény azonban nem lépett hatályba, mivel a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte azt az Országgyűlésnek. Kincses Gyula hozzátette: a jogszabály újbóli megtárgyalásakor rendezni fogják a kérdést.

Hanganyag: Gál Ildikó