eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A minisztérium is tudja, hogy életszerűtlen a szabály, mégis hatályba lépett

Január 1-jétől a háziorvosoknak is elszámolási nyilatkozatot kell kitölteniük az ellátott betegekről, a járóbeteg-szakellátásban dolgozókhozhoz hasonlóan. A szabályozás az egészségügyi tárca államtitkára szerint is életszerűtlen, ennek ellenére hatályba lépett.

Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: a kormányban megvan a szándék arra, hogy egy törvénymódosítással "mentesítse" a háziorvosokat a januártól hatályos elszámolási nyilatkozatadás kötelezettsége alól.

Januártól a járóbeteg-ellátásban dolgozó gyógyítóknak és a háziorvosoknak is elszámolási nyilatkozatot kell kitölteniük. Ez tartalmazza, hogy mennyibe került a beteg kezelése a diagnózis alapján. A kórházaknak már tavaly megvolt ez a kötelezettségük.

Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: a háziorvosok esetében életszerűtlen a szabályozás, a tárca ezért szeretné a következő parlamenti ciklusban módosítani azt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a tárcában megvolt a módosítási készség ebben az ügyben. Az egészségbiztosítási törvény lett volna az, amely a háziorvosi kört kivette volna a szabályozási körből.

A törvény azonban nem lépett hatályba, mivel a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte azt az Országgyűlésnek. Kincses Gyula hozzátette: a jogszabály újbóli megtárgyalásakor rendezni fogják a kérdést.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×