eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nyáron megkezdődik az MSZP népszerűségének növekedése?

A pénzügyminiszter szerint az államháztartás 2007-es hiánya a vártnál is kedvezőbb, nem éri el a GDP 6 százalékát, a 2008-as költségvetés kiegyensúlyozott, nem tartalmaz jelentősebb feszültségeket, reális a 2,8 százalékos növekedési előrejelzés, a társadalom pedig várhatóan az év közepétől érezheti a pozitív változásokat.

Veres János úgy vélte, hogy a kormánypárti képviselőknek legkorábban az év közepén hozhatnak egy kis örömöt a közvélemény-kutatások, ekkorra ugyanis beérnek az elmúlt egy évben hozott intézkedések eredményei, és a lakosság is érezheti a pozitív változásokat.

Hogy mit vár a pénzügyminiszter egy fél év múlva? Azt, hogy alapvetően megváltozik az országról alkotott kép, tovább erősödik a bizalom, érezhető lesz, hogy a reálbérek a 2007-es csökkenés után már kis mértékben ismét emelkednek, és a társadalom számára is nyilvánvalóvá válik, hogy a kormány világos programot valósít meg, az ezt kritizálók pedig nem kínálnak alternatívát.

A költségvetést illetően Veres János szerint a kedvezőbb 2007-es deficit oka, hogy a társaságok a vártnál nagyobb összegű adót fizettek be feltöltésként decemberben, jobban alakultak a személyi jövedelemadó és járulékbevételek is.

A jövő évi költségvetésben az állam önmagára költött kiadásainak növekedését cáfolta a pénzügyminiszter, illetve arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőre GDP-arányosan, összehasonlítható szerkezetben az igazgatási jellegű kiadások csökkennek.

Kisebb létszámmal és kisebb dologi költséggel működik az állam - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a kiadásoknál és a bevételeknél is vannak nem összehasonlítható adatok.

A jövő évi büdzsé számításainál alapul vett 2,8 százalékos növekedési ütemet a pénzügyminiszter reálisnak tartja, nem lát olyan folyamatot, amely ezt veszélyeztetné.

Véleménye szerint a 2008-as büdzsé jelentősebb feszültségeket nem tartalmaz, a költségvetéssel szemben - a parlamenti vita időszakában - érdemi alternatíva nem jelent meg, tárgyalása során pedig minden neuralgikus pontra sikerült megoldást találni.

Elismerte ugyan, hogy az önkormányzatoknak nem lesz könnyű jövőre, de mint mondta ez nem új keletű probléma.

Ez az önkormányzati rendszer örökösen pénzügyi nehézségekkel és feszültségekkel van tele Magyarországon, mert '90-ben jó szándékkal ugyan, de az ország teherbíró képességét jelentősen meghaladó nagyságú és forrásigényű rendszer jött létre - mondta.

Ugyanakkor sem a nyugdíjrendszerben, sem más nagy rendszernél nem lát olyan feszültséget a pénzügyminiszter, amely érdemben kétségessé tenné a költségvetés végrehajtását.

Az elmúlt egy évet értékelve a Veres János méltatta, hogy olyan döntések születtek, amelyek nemcsak rövid, hanem középtávon is az országot szolgálják.

Ide sorolta a közpénzügyi törvény tervezetének elkészítését, amelynek láthatóan pozitív a szakmai fogadtatása, és reményei szerint további egyeztetéseket követően jövő év tavaszán sikerülhet megszerezni a többséget a kétharmados törvénymódosításokhoz is.

A javaslat kidolgozottsága szerinte meghaladja az ÁSZ elnöke által említett 60-70 százalékot - bár ezt sem tartja rossz aránynak -, és úgy vélte, a még nyitott kérdésekben is konszenzusra lehet jutni.

Nem zárta ki például azt sem, hogy a költségvetési hivatal elnökének személyére ne politikusok - mint az ÁSZ elnökének esetében -, hanem független szakértők tegyenek javaslatot, ami egyébként a PM eredeti elképzelése is volt.

Fidesz: Veres hiteltelen

"Mindenfajta gazdasági előrejelzés hiteltelen egy olyan embertől, aki egy bizonyítottan adócsaló cég akkori ügyvezetője, tulajdonosa volt, és akinek pénzügyminisztersége idején Magyarország a régió sereghajtójaként 1 (egyetlen) százalékos gazdasági "növekedést" képes produkálni" - tudatta közleményben Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×