Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: ez toldozgatás-foldozgatás, nem nyugdígreform

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz szerint 8-10 százalékkal kapnak kevesebb nyugdíjat azok, akik idén januártól fejezik be a munkát. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Iván László az InfoRádióban elmondta: a megváltozott nyugdíjszámítási rendszer rendkívül hátrányosan érinti a most nyugállományba vonulókat, ugyanakkor a rendelkezés nem oldja meg a rendszer alapvető problémáit.

A 2008-tól bevezetett új nyugdíjszámítási rendszer a nyugdíjak megadóztatását jelenti - mondta Iván László fideszes országgyűlési képviselő.

A Fidesz szerint a konvergenciaprogramból fakadó egyhavi nyugdíjveszteség mellett az új számítási módszer - amely szerint az idei évtől a nettó bér után állapítják meg a nyugdíjat - újabb egyhavi nyugdíjvesztést eredményez az érintetteknek.

Iván László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője közölte: idén a kormány előrejelzésénél nagyobb, mintegy 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenés várható.

A politikus szerint a kormány nyugdíjkorrekciós programja nem tünteti el a korábban keletkezett ellentmondásokat. Iván László hozzátette: egy megfontolt, megfelelő számításokra és hatástanulmányokra alapozott nyugdíjreformot pártja is támogatna.

A fideszes képviselő a nyugdíjszámítás változása mellett súlyos problémának nevezte a rokkantnyugdíjat kérők esetében az elbírálás változását. Ez mintegy 385 ezer embert érint - tette hozzá.

A nyugdíjszámítás megváltoztatása, a rokkantnyugdíjakra valamint az előrehozott nyugdíjakra vonatkozó szigorítás mintegy 60-90 milliárd forint megtakarítást jelent az államnak - mondta Iván László, aki ezt az összeget szembeállította a kormányzati negyed tervezett 140 milliárdos kiadási tételével.

A politikus közölte: a 2008-as év az egészségrombolás, az egészségkárosodások fokozódása mellett a megélhetési viszonyok szempontjából a "szociális rombolás esztendeje is lesz".

Iván László ugyanakkor hozzátette, hogy a Fidesz által kezdeményezett "szociális népszavazás" miatt a 2008-as esztendő a váltás éve lesz.

MSZP: valótlanságok

Korózs Lajos, az Országgyűlés szociális bizottságának MSZP-s elnöke közleményében azt írta: "tény, hogy az úgynevezett nettósítás csökkenti a nyugdíjakat, ugyanakkor a valorizálás - azaz a szintre hozás - emeli a járandóságokat".

A nyugdíjszámítás megváltoztatásával végre igazságosabbá tesszük a rendszert - fűzte hozzá, megjegyezve: Iván László valótlanságokat állít, senki nem akarja a nyugdíjakat megadóztatni.