eur:
395.71
usd:
372.13
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Ezentúl a VPOP szedi a környezetvédelmi termékdíjat

Január elsejétől átalakult a Vám- és Pénzügyőrség ellenőrzési szervezete. A szervezet vámigazgató-helyettese szerint a testület így hatékonyabban tudja majd ellátni feladatait, a gazdálkodók számára pedig egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés. Januártól a hatóság ellenőrzi a környezetvédelmi termékdíjak befizetését is.

Eddig a közösségi vámkódexben meghatározott utólagos ellenőrzési feladatokat a Vám- és Pénzügyőrség regionális parancsnokságainak ellenőrzési osztályai végezték, a jövedéki termékek vizsgálatát pedig a regionális jövedéki központok kezelték - mondta az InfoRádiónak a szervezet vámigazgató-helyettese.

Ezeket a feladatokat ezentúl a regionális ellenőrzési központok végzik majd, amelyeknek feladatuk lesz a környezetvédelmi termékdíjakkal kapcsolatos adóztatási feladatokat is - közölte Tánczos Zoltán.

Az új központok a korábban külön működő szervezeti egységek összeolvadásából alakultak ki, az új feladat ellátásának érdekében a szervezet környezetvédelmi szakmérnököket is foglalkoztat majd - tette hozzá a vámigazgató-helyettes.

Ide kell bejelenteni a környezetvédelmi termékdíjat

A Vám- és Pénzügyőrség átvette az adóhatóságtól a környezetvédelmi termékdíjas adóztatási feladatokat. Korábban a szervezet már kezelte az importtermékeket terhelő környezetvédelmi termékdíjakat, az uniós csatlakozás időpontjáig - mondta Tánczos Zoltán

A feladatkör átadása nem váltotta be az ahhoz fűzött reményeket, a környezetvédelmi termékdíj-befizetések ugyanis csökkentek - tette hozzá a vámigazgató-helyettes.

A kis- és közepes vállalkozásokra a legjellemzőbb, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a termékdíj befizetésére. Tánczos Zoltán elmondta: a VPOP igyekszik megtalálni a nem fizetőket.

A vámigazgató-helyettes hozzáfűzte: a 2007-es kötelezettséget még az APEH-nek, a 2008-ast azonban már a Vám- és Pénzügyőrségnek kell bejelenteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×